Temat konkursu: Podkarpackie smaki wczoraj i dziś
DLA KAŻDEGO UCZESTNIKA PRZEWIDZIANE SĄ NAGRODY
Regulamin uczestnictwa
- Informacje ogólne
- Organizatorem konkursu jest ZSGH w Iwoniczu-Zdroju
- Konkurs odbędzie się w dniu 21.11.2019r. w ZSGH w Iwoniczu-Zdroju (sala 204)
- 8:00 – odprawa ekip startujących
- 9:00 – zmagania konkursowe
2.Cel konkursu
- aktywizowanie młodzieży do doskonalenia zawodowego
- rozwijanie pasji, zainteresowań i uzdolnień
- promowanie talentów młodych adeptów sztuki kulinarnej
- rozwijanie współzawodnictwa między uczniami szkoły zawodowej
- dokonywanie oceny własnej wiedzy i umiejętności
- wdrażanie nowoczesnych procesów technologicznych, gwarantujących zachowanie wysokiej wartości odżywczej, smakowej i estetycznej potrawy.
3.Warunki uczestnictwa
- uczestnikami konkursu mogą być uczniowie ZSGH w Iwoniczu-Zdroju
- warunkiem zakwalifikowania uczestników do konkursu jest dokonanie zgłoszenia udziału w konkursie (do 18.11.2019r.), nauczycielom odpowiedzialnym za organizację konkursu – pani: E. Litarowicz lub M. Szelc – decyduje kolejność zgłoszeń – data i godzina
- zgłoszenie powinno zawierać
- nazwisko i imię uczestnika
- klasa
- pisemna prezentacja wykonywanej na konkursie potrawy (pochodzenie potrawy, receptura, technika wykonania)
- Każdy uczestnik wpłaca 10 zł wpisowego (bezzwrotnie), zwolnieni są uczniowie, którzy zapłacili składkę na Radę Rodziców.
4.Zasady organizacyjne
- konkurs składa się z dwóch etapów:
- 1etap– pisemna prezentacja
- 2 etap– przygotowanie według własnego pomysłu i aranżacji dwóch porcji potrawy zgodnie z tematem konkursu
- uczestnicy przygotowują potrawę z zakupionych przez siebie surowców
- uczestnicy będą mieli do dyspozycji stanowiska wyposażone w profesjonalny sprzęt kuchenny niezbędny do przygotowania dań konkursowych oraz talerze do serwowania
- specjalistyczny sprzęt kuchenny potrzebny do wykonania dania konkursowego każdy uczestnik przygotowuje we własnym zakresie
- do aranżacji dań dopuszczalne jest wykorzystanie własnej zastawy stołowej.
Zasady konkursu
- przed rozpoczęciem konkursu o godzinie 8:00 odbędzie się odprawa wszystkich uczestników z przewodniczącym jury. W tym czasie odbędzie się losowanie stanowisk, omówienie regulaminu oceniania
- czas konkursu: 9:00 – 12:00 (180 minut)
- przekroczenie czasu przeznaczonego na przygotowanie dań konkursowych karane będzie punktami ujemnymi: 1 min = minus 3 punkty. Po 15 minutach praca uczestnika zostanie zatrzymana, a danie zostanie poddane ocenie jury
- wszystkie dania konkursowe muszą składać się wyłącznie z jadalnych produktów, dotyczy to również dekoracji
- wszystkie elementy dekoracyjne powinny być wykonane podczas konkursu w czasie regulaminowym
- wszystkie produkty użyte w konkursie nie mogą być poddane wcześniejszej obróbce, nie uformowane (wyjątek marynowanie mięsa)
- pomoc z zewnątrz w czasie trwania konkursu jest niedozwolona
- każdy uczestnik konkursu przygotowuje dania do oceny jury oraz na stół prezentacyjny
- wykonanie zadania konkursowego będzie oceniane przez powołanych przez organizatorów jurorów, pracujących w dwóch składach jurorskich.
Jury techniczne ocenia:
- organizacja na stanowisku pracy (0-5)
- poprawność operacji technologicznych (0-5)
- tempo pracy (0-5)
- wykorzystanie surowców zgodnie z regulaminem (0-5)
- wygład stanowiska do pracy (0-5)
Jury degustacyjne ocenia:
- kreatywność i estetyka podania (0-20)
- odpowiedni dobór składników (0-10)
- smak (0-20)
- odpowiednia temperatura potrawy i talerza (0-10)
Decyzja jury jest ostateczna i niepodważalna
Jury degustacyjne i techniczne przyzna I, II i III miejsce na podstawie łącznej ilości punktów, za które zostaną przyznane nagrody.