Nasza szkoła brała udział w II Ogólnopolskim Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Został zorganizowany przez Zespół Szkół Spożywczych w Zabrzu wraz z Izbą Rzemieślniczą oraz Małej i Średniej Przedsiębiorczości w Katowicach.
Turniej został zamieszczony przez Ministerstwo Edukacji Narodowej w wykazie turniejów i olimpiad tematycznych związanych z wybranym przedmiotem lub dziedziną wiedzy. Finał Turnieju odbył się w dniach 24-26 kwietnia 2019 roku, a uroczyste zakończenie odbyło się 26 kwietnia 2018 roku o godzinie 10:00 w siedzibie Zespołu Szkół Spożywczych w Zabrzu.
Tematem przewodnim II Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz było „Potrawy z wieprzowiną w roli głównej”.
Zadaniem praktycznym podczas finału turnieju było sporządzenie zakąski wielkanocnej oraz dania zasadniczego z mięsem wieprzowym w roli głównej, ocenie podlegała m.in. pomysłowość, smakowitość, kreatywność, zgodność z tematem, poprawność wykonania dodatków skrobiowych i witaminowych, ekspedycja potraw oraz higiena i bezpieczeństwo pracy w trakcie wykonywania zadań.
W finale Turnieju udział wzięło 13 uczestników z Radomia, Kościana, Tarnowa, Warszawy, Wrześni, Torunia, Kowala, Tychów, Wielunia i Iwonicza-Zdroju.
Nasza uczennica Natalia Porębska została laureatką sporządzając danie zasadnicze z polędwicą w roli głównej oraz zakąskę z jagnięciny w wiosennej aranżacji.