Ponad trzystu gimnazjalistów i uczniów klas ósmych szkół podstawowych skorzystało z zaproszenia na Dni Otwarte, które zostały zorganizowane w dniach 16 i 17 maja 2019 r. w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Program tegorocznych Dni Otwartych, odbywających się pod hasłem „Zdrowie na talerzu”, obejmował prezentację oferty edukacyjnej, zapoznanie z bazą dydaktyczną ZSGH oraz udział w wielu atrakcjach, konkursach i pokazach.
Przybyłych uczniów powitał Dyrektor szkoły Jan Barsznica. Następnie młodzież rozpoczęła zwiedzanie obiektu pod opieką przewodników – uczniów technikum.
W pracowni cukierniczej przygotowano galerię słodkości. Swoje umiejętności prezentowali cukiernicy. Przygotowali pyszne, zdrowe łakocie, wykonane z surowców, które dostarczają organizmowi witamin i mikroelementów. Goście mieli okazję uczestniczyć w produkcji i degustacji: babeczek – leśny mech, ciasteczek owsianych, szyszek z ryżu preparowanego, kamyczków z rodzynek, aromatycznych bułeczek drożdżowych z kruszonką, makiem, sezamem oraz orzeźwiających, kolorowych sweet shotów. Dodatkową atrakcję stanowił pokaz dekorowania drobnych ciasteczek kolorowym lukrem oraz wykonywanie elementów dekoracyjnych z listków waflowych i masy cukrowej.
Z kolei w pracowni technologicznej zaproszeni goście zapoznali się ze sprzętem oraz procesem produkcji potraw kojarzonych ze „smakami dzieciństwa”. Odbywała się tam degustacja pierożków drożdżowych, naleśników z serem i nutellą, proziaków, racuszków i pierogów ruskich.
Kolejnym punktem programu był barmański pokaz synchroniczny koktajli owocowych oraz pokaz flambirowania bananów. W pracowni obsługi konsumenta zaprezentowano także alternatywne sposoby parzenia kawy, m.in. za pomocą syfonu.
Chętni uczniowie przeszli krótkie szkolenie z zakresu carvingu oraz wykorzystania rzeźb owocowo-warzywnych do dekoracji stołu. Odbyły się także konkurencje na najdłuższą obierkę, a także „bicie piany” na czas.
Zaproszeni goście obejrzeli prezentację multimedialną o kuchni śródziemnomorskiej, uznawanej za najzdrowszą kuchnię świata. Zainteresowanie młodzieży wzbudziły także doświadczenia chemiczne: badanie właściwości witaminy C, tłuszczy oraz wykrywanie witaminy C i skrobi w żywności. Dzięki doświadczeniom uczniowie mogli ocenić stopień zafałszowania żywności. Ponadto dowiedzieli się, jak należy odczytywać informacje żywieniowe na etykiecie oraz przeliczać cukier zawarty w napojach, np. w coca-coli.
W pracowni hotelarskiej w formie komiksów przedstawiono metamorfozę młodego, niedoświadczonego hotelarza w prawdziwego profesjonalistę, który po ukończeniu technikum może podjąć pracę w renomowanych hotelach w kraju i za granicą.
Gimnazjaliści i ósmoklasiści mogli się także przekonać, że w ZSGH można atrakcyjnie spędzić wolny czas a zarazem rozwijać swoje uzdolnienia i zainteresowania, uczestnicząc w zajęciach licznych kół zainteresowań. Prezentacja multimedialna, przedstawiająca najważniejsze działania Szkolnego Kółka Turystycznego oraz Szkolnego Koła Caritas, udowodniła, że każdy dzień jest dla młodego człowieka wyzwaniem, aby zrobić coś dobrego i pozostawić po sobie ślad.
Po zwiedzeniu szkoły zaproszeni goście przeszli do internatu, gdzie mogli poznać atmosferę i warunki mieszkaniowe. Tam też obejrzeli pokaz militarny, przygotowany przez grupę artystyczną Pasjonaci Ożywionej Historii. Eksponaty z okresu I wojny światowej, komentarz słowny i obrazy filmowe wypełniły spotkanie zaproszonych uczniów z żywą historią.
Młodzież uczestnicząca w Dniach Otwartych miała okazję wylosować nagrody w postaci kubków z recepturą na zielone smoothie. Na zakończenie zaproszone szkoły udały się na wycieczkę po najpiękniejszych zakątkach Iwonicza-Zdroju pod opieką nauczycieli ZSGH.
Dziękujemy wszystkim, którzy odwiedzili naszą szkołę i zachęcamy do podjęcia nauki na ciekawych i przyszłościowych kierunkach.