W Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej im. S. Pigonia w Krośnie odbyła się IV edycja konkursu kulinarnego „Studencka bomba witaminowa”. W konkursie wzięło udział 10 trzyosobowych zespołów z szkół ponadgimnazjalnych o profilu gastronomicznym z województwa podkarpackiego i małopolskiego.
Każdy zespół w ciągu 60 minut miał opracować receptury (nazwę, składniki, sposób wykonania) i przygotować wieloporcjowo dwa rodzaje zakąsek, w których obowiązkowo produktem bazą były jaja. Ponadto uczestnicy konkursu mieli do dyspozycji kosz produktów spożywczych, z którego mogli korzystać w każdej chwili do wyczerpania zapasów, zgodnie z własną inwencją twórczą. Jury przy ocenie przystawek brało pod uwagę wrażenie ogólne, smakowitość, estetykę i finezję oraz łatwość przygotowania potraw. Uczniowie z klasy II TŻ a: Weronika Bolanowska, Kamila Kozioł, Miłosz Paradysz wykazali się kreatywnością, koncentracją na wykonywanym zadaniu, umiejętnością pracy zespołowej. Przygotowali i zaprezentowali komisji konkursowej zakąski z jaj: ”Wiosenne przebudzenie” i „Wesoły kurnik”, zajmując zaszczytne I miejsce. Dodatkowo wszyscy uczestnicy konkursu wzięli udział w warsztatach zdobienia pisanek wielkanocnych. Uczniów do konkursu przygotowała Krystyna Górska.