29 marca uczniowie klasy VI Szkoły Podstawowej w Iwoniczu-Zdroju wraz z nauczycielem Panią Magdaleną Karaś wzięli udział w warsztatach „ Do szkoły po śniadaniu i ze śniadaniem”. Przedsięwzięcie miało na celu propagowanie wiedzy o zdrowym żywieniu oraz uświadomienie, jak ważne jest pierwsze i drugie śniadanie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Szóstoklasiści współpracując z uczniami klasy II TŻ a (technikum żywienia i usług gastronomicznych) w grupach zadaniowych, przygotowali zdrowe i smaczne zestawy śniadaniowe. Z wiosenną aranżacją stołu współgrały kasza jaglana z konfiturą jabłkowo-cynamonową, płatki owsiane z żurawiną, mix sałat z granatem, pomarańczami i słonecznikiem, mini omlety z owocami goji i bananem. Pikanterii dodawały twarożki z czosnkiem niedźwiedzim i z suszonymi pomidorami, które komponowały się ze świeżo upieczonym wieloziarnistym pieczywem. Witaminową bombę uzupełniły wielokolorowe, świeżo wyciśnięte soki z warzyw i owoców. Dzieci wykazały się ogromnym zaangażowaniem i inwencją twórczą.
Podsumowaniem warsztatów była pogadanka i prezentacja multimedialna przygotowane przez nauczycieli Krystynę Górską i Annę Nycz na temat „12 zasad zdrowego żywienia”.
Szóstoklasiści wykazali się nie tylko bardzo dobrą znajomością zasad racjonalnego odżywiania, ale niektórzy ujawnili swoją szeroką wiedzę z zakresu żywienia w sporcie.
Na koniec pozostaje już tylko duma z siebie – jako szóstoklasisty i wspólne celebrowanie pysznego śniadania ze starszymi kolegami z „iwonickiego gastronomika”.