W czasie pobytu na stażu w Hiszpanii nie tylko pracujemy, ale też poznajemy produkty lokalne, zwiedzamy piękne okolice i dobrze się bawimy. Na naszą pierwsza wycieczkę wybraliśmy się do fabryki oliwy z oliwek. Zostaliśmy zapoznani z historią produkcji oliwy na Półwyspie Iberyjskim, w regionie Andaluzji, w prowincji Granada gdzie są doskonałe warunki do uprawy oliwek ze względu na łagodne zimy i ciepłe lata. Produkcja zaczyna się od zebrania zielonych oliwek, następnie zostają one oddzielone od liści. Kolejnym krokiem jest przełożenie ich do specjalnego młynka, który wyciska z nich sok. Następnie powstała masa przekładana jest na specjalne urządzenie, które całkowicie wyciska cały sok z oliwek. Końcowym etapem jest połączenie wyciśniętego soku z wodą i tak oto powstaje oliwa z oliwek. Najlepszej jakości oliwy z oliwek można kupić właśnie w Hiszpanii. Tytuł najlepszej oliwy na świecie zdobyło Rincón de la Subbetica.
Kolejnym miejscem jakie odwiedziliśmy jest Travelez, gdzie znajduje się zakład produkujący szynkę Serrano, jedną z najdroższych na świecie. Powstaje ona z tylnich udźców wieprzowiny rasy iberyjskiej. Produkcja rozpoczyna się od umycia i zważenia udźców oraz oznaczenia ich etykietą z najpotrzebniejszymi informacjami. Następnie udźce są konserwowane w soli, czas zależny jest od wagi udźca (1kg= 24h). Następnie są one obmywane z soli, nasmarowane smalcem i suszone przez minimum 12 miesięcy. Szynkę Serrano zwykle serwuje się jako wędlinę do kanapek lub dodatek do delikatnych sałatek lub pizzy. Po oprowadzeniu i przedstawieniu nam całego procesu tworzenia szynki mieliśmy możliwość degustacji wędliny, której cena rynkowa dochodzi do 2 tys. euro.
W drodze powrotnej zwiedziliśmy także miasteczko Pampaneria, które znajduje się u podnóża gór Sierra Nevada. Pampaneria jest niezwykle malownicza ze względu na swoją architekturę – tradycyjne, pomalowane na biało domy z płaskimi dachami umożliwiającymi ochronę przed wysokimi letnimi temperaturami.
Mieliśmy również okazję odwiedzić Coin, miejscowość w prowincji Malaga, w dolinie Guadalhorce. Gospodarka miasta opiera się na produktach lokalnych, serach kozich i owczych oraz ekologicznym przetwórstwem warzyw i owoców. Atrakcją dla nas było oglądanie wielkiej hodowli kóz i owiec, dokarmianie ich oraz przyglądanie się produkcji w fabryce serów Quesos La Hortelana. Jednym z produkowanych przez nich serów jest Sebrated, ser wykonany z pasteryzowanego mleka, o którego jakości świadczą różne nagrody uzyskane na konkursach serów Andaluzjii. Idealnie nadaje się jako przystawka lub deser.
Mieliśmy przyjemność odwiedzenia oraz sporządzenia smacznych potraw w rodzinnej restauracji La Bohemia gdzie podziwialiśmy piękne trójwymiarowe obrazy wyszyte przez szefa kuchni. Wspólnie przygotowaliśmy zupę krem z marchewki z pomarańczą i kawiorem, kurczaka w sosie migdałowym i deser na bazie wina Malaga. Ostatnim zwiedzonym przez nas miejscem była rodzinna firma Pá Comerselo” działająca od 1968r. i zajmująca się przetwórstwem warzyw i owoców. Ich produkty są oznaczone certyfikatem ekologicznym. Było pięknie i bardzo pysznie 😊