W dniach 23-25 kwietnia 2018 r. w Zespole Szkół Spożywczych w Zabrzu odbył się I Ogólnopolski Turniej na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Konkurs składał się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej uczniowie mieli do rozwiązania test z teoretycznych wiadomości z zakresu technologii gastronomicznej, towaroznawstwa i wyposażenia technicznego. Zadaniem uczestników w części praktycznej było przygotowanie dwóch porcji: zakąski wegetariańskiej oraz potrawy „z drobiem w roli głównej”. Uczestnikami konkursu byli uczniowie III klas w zawodzie kucharz – finaliści eliminacji wojewódzkich z: Siemianowic Śląskich, Tychów, Tarnowa, Warszawy, Krakowa, Gorlic, Białej Podlaskiej, Lublina, Pleszewa, Lubicza, Wielunia, Włocławka, Tomaszowa Mazowieckiego i Iwonicza-Zdroju.
Naszą szkołę reprezentowała Ania Piątek, która przygotowała: karczochy nadziewane warzywami z pianką z buraków i esencją balsamico (zakąska) oraz filet wędzony z kaczki podany z fantazyjnymi ziemniakami, puree marchewkowo-jabłkowym, tatarem z wątróbki, borowików i zielonego groszku z sosem rodzynkowym (danie główne).
W etapie II i III turnieju udział wzięło 120 uczniów z całej Polski. Ania zajęła 12 miejsce i jest laureatką I edycji turnieju. Oprócz nagród rzeczowych uczennica została zwolniona z części teoretycznej egzaminu potwierdzającego kwalifikacje w zawodzie otrzymując z części pisemnej wynik 100%.
Gratulujemy Ani i życzymy dalszych sukcesów!
Uczennicę do konkursu przygotowały panie: Ewa Litarowicz i Wioletta Aszklar.