Dnia 22.03.18r. uczniowie naszej szkoły klasy III kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych – Adrianna Jurczak, Klaudia Perłak, Wojtek Marek wzięli udział w konkursie kulinarnym „Bomba witaminowa” w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Krośnie.
Zadaniem uczestników było, aby każdy trzyosobowy zespół przygotował do degustacji 2 rodzaje sałatek (owocową, warzywną lub owocowo-warzywną) z produktów dostarczonych przez Organizatorów i przedstawienie ich do prezentacji konkursowej w formie półmisków wystawniczych. Pozostałe produkty do dyspozycji były w blex box, z którego wykorzystywać mogli z własną inwencją.
– Bazę I sałatki stanowił twaróg biały
– Bazę II sałatki stanowiła czekolada
W konkursie brało 8 drużyn. Nasi uczniowie zajęli 3 miejsce. Uczniowie nie wiedząc jakie surowce mają wykorzystać, przygotowali 2 rodzaje sałatek: sałatka owocowa „Bomba owocowa” oraz sałatkę warzywno – owocową „Wiosenna fantazja”. Na wykonanie zadania uczniowie mieli 60 min. Przed oceną sałatek konkursowych każdy zespół dokonał charakterystyki wykonanego zadania przed Jury i przedstawił nazwę sałatek, składniki i inne elementy charakteryzujące potrawę. Jury oceniało przede wszystkim wrażenie ogólne, smakowitość, estetykę i łatwość przyrządzania. Uczniowie za udział w konkursie dostali drobne upominki i dyplomy. Życzymy im dalszych sukcesów w zawodzie. Do konkursu uczniów przygotowała Pani Wioletta Aszklar.