Maciej Dudek uczeń klasy IV technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, wywalczył II miejsce w kategorii Młody Talent
w polskiej edycji konkursu barmańskiego
„Calvados Nouvelle Vogue 2018”,
który odbył się 12 lutego 2018 r. w Krakowie.
W zmaganiach konkursowych wzięło udział 20 uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju. Tematem przewodnim tegorocznej edycji zawodów barmańskich były warzywa.
Każda opracowana receptura powinna zawierać główny składnik – calvados oraz jeden składnik warzywny (sok, mus, mudlerowane warzywo etc.). Dodatkową konkurencją, do której przystępowali wszyscy zawodnicy, był „blind test” polegający na odgadnięciu nazw syropów Monin na podstawie smaku i zapachu. Dodatkowym utrudnieniem dla uczniów było przygotowanie dekoracji w formule „open space”, czyli pod czujnym okiem jurorów oraz widzów i w ograniczonym czasie 12 minut.
Praca za barem była oceniana indywidualnie przez sędziego technicznego ze Stowarzyszenia Polskich Barmanów. Zawodnicy dysponowali 7 minutami na wykonanie 4 porcji short drinka. Każdy koktajl podlegał także ocenie degustacyjnej przez sędziów, którzy oceniali smak, zapach i wygląd napojów.
Suma oceny technicznej, degustacyjnej oraz punkty bonusowe za „blind test”- tworzyły punktację końcową konkursu. Maciej Dudek przygotował drinka „Zielony garniturek” na bazie calvadosu z dodatkiem soku z ogórka, za co otrzymał łącznie 138 punktów. Okazało się, że taką samą ilość punktów otrzymała zawodniczka z Cieszyna. Jury przyznało jednak jej I miejsce.
Serdecznie gratulujemy Maćkowi kolejnego sukcesu oraz przygotowującej ucznia do konkursu pani Irenie Ząbkiewicz.