Technikum

OFERTA KSZTAŁCENIA dla absolwentów gimnazjów

TECHNIKUM

Nauka w technikum trwa 4 lata. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe realizowane w systemie modułowym. W trakcie nauki uczeń zdaje egzaminy zawodowe z dwóch kwalifikacji. Pierwszy odbywa się w sesji zimowej (styczeń-luty) klasy trzeciej,   drugi w sesji zimowej klasy czwartej. Po każdym egzaminie uczeń otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie. Po ukończeniu szkoły i zdaniu obydwu kwalifikacji absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe. W trakcie nauki uczeń realizuje program praktyk zawodowych w różnym wymiarze w zależności od zawodu w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu. Może sam zdecydować o miejscu odbycia praktyk lub wybrać zakład proponowany przez szkołę.

Po ukończeniu nauki w technikum uczeń może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych, na kierunkach niezależnych od wyuczonego wcześniej zawodu. Ma również możliwość uzupełniania swoich umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych lub w szkołach policealnych.

Uczeń kończący technikum w ZSGH w Iwoniczu-Zdroju może uzyskać dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:

  • Świadectwo ukończenia technikum;
  • Świadectwo maturalne;
  • Świadectwo potwierdzające zdanie I kwalifikacji
  • Świadectwo potwierdzające zdanie II kwalifikacji
  • Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i suplement do dyplomu
  • Certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte na bezpłatnych kursach i warsztatach w szkole, realizowanych w ramach projektów UE np. kurs barmański, warsztaty sushi, kurs baristyczny;
  • Certyfikat potwierdzający odbycie stażu za granicą realizowanego w ramach projektów UE
  • Pozytywna opinia z odbytych praktyk zawodowych.

Dlatego warto wybrać technikum w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.

UWAGA! 

Finansujemy koszty zakwaterowania w internacie uczniom klas pierwszych.

Finansujemy koszty dojazdu do szko³y uczniom klas pierwszych.

4-letnie technikum na podbudowie gimnazjum:

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
  • magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych
  • wytwarzania produktów spożywczych
  • organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
  • nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni         (280 godzin) w zakładach spożywczych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją spożywczą, cukierniach.

KWALIFIKACJE:

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

SPC. 07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

MIEJSCA PRACY:

  • zakłady przemysłu cukierniczego;
  • cukiernie;
  • zakłady przetwórstwa spożywczego;
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją spożywczą
  • pracownie analityczne.

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie kelner jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości;
  • wykonywania czynności związanych z obsługą gości;
  • planowania i organizowania obsługi przyjęć okolicznościowych
  • sporządzania dokumentacji usług gastronomicznych
  • rozliczania usług kelnerskich i kosztów usług gastronomicznych
  • wykonywania czynności barmańskich
  • wykonywania czynności baristycznych

Uczeń w ramach innowacji:

  • poznaje rodzaje i charakterystykę win oraz regionów winiarskich;
  • uczy się dobierać wina do potraw;
  • przygotuje się do profesjonalnego serwisu win.

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (320 godzin) w zakładach gastronomicznych na terenie całego kraju, w tym co najmniej 4 tygodnie w zakładzie gastronomii świadczącym pełen zakres usług kelnerskich.

KWALIFIKACJE:

TG.10. Wykonywanie usług kelnerskich

TG.11. Organizacja usług gastronomicznych

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • pensjonaty;
  • kawiarnie;
  • puby;
  • dyskoteki;
  • promy;
  • firmy cateringowe;
  • instytucje związane z gastronomią.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
  • planowania i oceny żywienia;
  • organizowania produkcji gastronomicznej;
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych.

Uczeń w ramach innowacji:

  • pozna elementy dietetyki,
  • nauczy się zasad cateringu dietetycznego,
  • podniesie kompetencje z zakresu fitness, czy nabędzie umiejętności
  • pozna reguły zdrowego stylu życia.

Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 4 tygodni (160 godzin) w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu.

KWALIFIKACJE:

TG.07. Sporządzanie potraw i napojów

TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • pensjonaty;
  • domy wczasowe;
  • bary;
  • kawiarnie;
  • sanatoria;
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
  • stacje sanitarno-epidemiologiczne;
  • szpitale;
  • organizacje ochrony konsumenta;
  • instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich;
  • rezerwowania usług hotelarskich;
  • wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
  • przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
  • przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
  • przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.

Uczeń w ramach innowacji:

  • nauczy się profesjonalnego kreowania wizerunku;
  • zapozna się z fachową obsługą sekretariatu;
  • pozna reguły redagowania pism;
  • nauczy się obsługi spotkań biznesowych.

Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (320 godzin) w obiektach hotelarskich na terenie całego kraju.

KWALIFIKACJE:

TG.12. Planowanie i realizacja usług w recepcji

TG.13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

MIEJSCA PRACY:

  • hotele i pensjonaty;
  • restauracje;
  • ośrodki wypoczynkowe;
  • zakłady uzdrowiskowe;
  • agroturystyka;
  • biura i agencje turystyczne;
  • ośrodki informacji turystycznej;
  • branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia;
  • organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki;
  • własna działalność gospodarcza.

OFERTA KSZTAŁCENIA dla absolwentów szkół podstawowych

TECHNIKUM

Nauka w technikum trwa 5 lat. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe realizowane w systemie modułowym. W trakcie nauki uczeń zdaje egzaminy zawodowe z dwóch kwalifikacji.

Po ukończeniu nauki w technikum uczeń może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych, na kierunkach niezależnych od wyuczonego wcześniej zawodu. Ma również możliwość uzupełniania swoich umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych lub w szkołach policealnych.

Uczeń kończący technikum w ZSGH w Iwoniczu-Zdroju może uzyskać dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:

  • Świadectwo ukończenia technikum;
  • Świadectwo maturalne;
  • Świadectwo potwierdzające zdanie I kwalifikacji
  • Świadectwo potwierdzające zdanie II kwalifikacji
  • Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i suplement do dyplomu
  • Certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte na bezpłatnych kursach i warsztatach w szkole, realizowanych w ramach projektów UE np. kurs barmański, warsztaty sushi, kurs baristyczny;
  • Certyfikat potwierdzający odbycie stażu za granicą realizowanego w ramach projektów UE
  • Pozytywna opinia z odbytych praktyk zawodowych.

Dlatego warto wybrać technikum w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.

UWAGA! 

Finansujemy koszty zakwaterowania w internacie uczniom klas pierwszych.

Finansujemy koszty dojazdu do szko³y uczniom klas pierwszych.

5-letnie technikum na podbudowie szkoły podstawowej:

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • stosowania maszyn i urządzeń w produkcji wyrobów cukierniczych
  • magazynowania surowców i wyrobów cukierniczych
  • sporządzania półproduktów i wyrobów cukierniczych
  • wykonywania dekoracji wyrobów cukierniczych
  • wytwarzania produktów spożywczych
  • organizowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym
  • nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni         (280 godzin) w zakładach spożywczych, przedsiębiorstwach zajmujących się produkcją spożywczą, cukierniach.

KWALIFIKACJE:

SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych

SPC. 07. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych

MIEJSCA PRACY:

  • zakłady przemysłu cukierniczego;
  • cukiernie;
  • zakłady przetwórstwa spożywczego;
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją spożywczą
  • pracownie analityczne.

TECHNIK USŁUG KELNERSKICH

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie technik usług kelnerskich jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
  • rozliczania usług kelnerskich
  • wykonywania czynności związanych z przyjmowaniem gości;
  • planowania i organizowania dodatkowych usług gastronomicznych
  • planowania i nadzorowania pracy kelnera
  • rozliczania usług gastronomicznych

KWALIFIKACJE:

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

HGT.11. Organizacja usług gastronomicznych

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w restauracjach wolnostojących i przyhotelowych, w tym w dziale sprzedaży i marketingu.

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • pensjonaty;
  • kawiarnie;
  • puby;
  • dyskoteki;
  • promy;
  • firmy cateringowe;
  • instytucje związane z gastronomią.

BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia sporządzania potraw
  • pracownia obsługi gości
  • pracownia ćwiczeń praktycznych

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów
  • wydawania dań
  • oceniania jakości żywności
  • planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia
  • organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej
  • wykonywania usług gastronomicznych
  • ekspedycji potraw i napojów
  • prowadzenia badań jakości żywności w laboratoriach

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin ) w restauracjach wolnostojących i przyhotelowych, zakładach żywienia zbiorowego świadczących szeroki zakres usług.

Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.

 

KWALIFIKACJE:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • pensjonaty;
  • domy wczasowe;
  • bary;
  • kawiarnie;
  • sanatoria;
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
  • stacje sanitarno-epidemiologiczne;
  • szpitale;
  • organizacje ochrony konsumenta;
  • instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności.

BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia obsługi gości
  • pracownia usług gastronomicznych
  • pracownia ćwiczeń praktycznych

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
  • przygotowywania i podawania śniadań
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • rezerwacji usług hotelarskich
  • obsługi gości w recepcji

Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.

W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (280 godzin) w obiektach hotelarskich na terenie całego kraju.

KWALIFIKACJE:

HGT.03. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

HGT.06. Realizacja usług w recepcji

MIEJSCA PRACY

  • hotele i pensjonaty;
  • restauracje;
  • ośrodki wypoczynkowe;
  • zakłady uzdrowiskowe;
  • agroturystyka;
  • biura i agencje turystyczne;
  • ośrodki informacji turystycznej;
  • branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia;
  • organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki;
  • własna działalność gospodarcza.

      BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia hotelarska
  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia obsługi gości