Branżowa szkoła I stopnia

OFERTA KSZTAŁCENIA dla gimnazjalistów

Nauka w branżowej szkole I stopnia trwa 3 lata. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu z kwalifikacji absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe. W trakcie nauki uczeń zdaje egzamin zawodowy z kwalifikacji pod koniec trzeciej klasy. Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia uczeń może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. II stopień branżowej szkoły funkcjonuje w zawodach, które mają kontynuację na poziomie technika. Po ukończeniu branżowej szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika. Absolwenci branżowej szkoły I stopnia, którzy nie zdecydują się na naukę w branżowej szkole II stopnia, będą mogli podjąć pracę lub wybrać liceum ogólnokształcące dla dorosłych począwszy od II klasy oraz zdecydować się na kwalifikacyjne kursy zawodowe.

Uczeń kończący branżową szkołę I stopnia w ZSGH w Iwoniczu-Zdroju posiada dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:

  • Świadectwo ukończenia branżowej szkoły I stopnia;
  • Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe oraz suplement do dyplomu
  • Certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte na bezpłatnych kursach i warsztatach w szkole realizowanych w ramach projektów UE np. warsztaty sushi, kuchnie różnych regionów świata.

Dlatego warto wybrać branżową szkołę I stopnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
Uczniowie mieszkający w internacie w klasie pierwszej zwolnieni są z opłat za pobyt.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przechowywania żywności
  • sporządzania potraw i napojów
  • wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów (umiejętność poszerzona o obsługę gościa w ramach innowacji)

Celem innowacyjnego kształcenia w zawodzie kucharz jest przygotowanie absolwenta do efektywnego wykonywania zadań zawodowych w warunkach obecnego rynku pracy. Zainteresowanie zdobyciem wiedzy z zakresu podawania potraw i napojów jest bardzo duże. Uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz wiążą swoją przyszłość zawodową z pracą w zakładach gastronomicznych świadczących usługi na wysokim poziomie, dlatego dodatkowe kompetencje związane z obsługą kelnerską są im niezbędne.

Uczeń w ramach innowacji:

  • uczy się tworzenia karty menu
  • poznaje zasady nakrywania do stołu do określonego menu
  • poznaje zasady obsługi gości różnymi metodami
  • uczy się dobierać zastawę stołową do potraw i napojów
  • poznaje zasady zachowania się przy stole
  • stosuje wiedzę w praktycznym działaniu

Język obcy: język angielski

KWALIFIKACJE:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • kawiarnie;
  • bary;
  • pensjonaty;
  • promy;
  • statki pasażerskie;
  • obiekty zbiorowego żywienia;
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
  • instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywności.

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie kelner jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
  • przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości;
  • wykonywania czynności związanych z obsługą gości;
  • planowania i organizowania obsługi przyjęć okolicznościowych
  • sporządzania dokumentacji usług gastronomicznych
  • rozliczania usług kelnerskich i kosztów usług gastronomicznych
  • wykonywania czynności baristycznych

 Uczeń w ramach innowacji:

  • poznaje rodzaje i charakterystykę win oraz regionów winiarskich;
  • uczy się dobierać wina do potraw;
  • przygotuje się do profesjonalnego serwisu win.

KWALIFIKACJE:

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • pensjonaty;
  • kawiarnie;
  • puby;
  • dyskoteki;
  • promy;
  • firmy cateringowe;
  • instytucje związane z gastronomią.

 BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia obsługi konsumenta
  • pracownia ćwiczeń praktycznych

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie pracownik obsługi hotelowej jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

  • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
  • przygotowywania i podawania śniadań
  • wykonywania prac związanych z działalnością pralni hotelowej
  • wykonywania prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych
  • pielęgnowania roślin ozdobnych, hotelowych terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych
  • wykonywania prac związanych z dbałością o urządzenia i tereny rekreacyjne
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

KWALIFIKACJE:

HGT.03.Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

MIEJSCA PRACY:

  • hotele,
  • pensjonaty,
  • sanatoria,
  • domy wypoczynkowe

BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia hotelarska
  • pracownia ćwiczeń praktycznych obsługi hotelowej
  • pralnia

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
  • sporządzania półproduktów piekarskich;
  • dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
  • przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.

Uczeń:

  • uczy się określać rodzaje wyrobów piekarskich;
  • uczy się prowadzić rozliczenia technologiczne zużycia surowców do produkcji pieczywa.

Język obcy: język angielski

KWALIFIKACJE:
TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich

MIEJSCA PRACY:

  • rzemieślnicze i przemysłowe zakłady piekarskie;
  • cukiernie;
  • zakłady gastronomiczne;
  • punkty sprzedaży pieczywa;
  • własna działalność gospodarcza.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
  • sporządzania półproduktów cukierniczych;
  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
  • dekorowania wyrobów cukierniczych.

Uczeń:

  • uczy się rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną;
  • poznaje zasady prowadzenia dokumentacji produkcji;
  • uczy się kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich;
  • potrafi rozliczać zużycie surowców;
  • wie jak przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze.

Język obcy: język angielski

KWALIFIKACJE:

TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych

MIEJSCA PRACY:

  • zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze;
  • wytwórnie ciast;
  • zakłady produkujące wyroby czekoladowe;
  • lodziarnie;
  • zakłady wytwarzające pieczywo cukiernicze;
  • własny zakład cukierniczy.

OFERTA KSZTAŁCENIA dla absolwentów szkół podstawowych

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

  • oceny jakości surowca
  • przechowywania żywności
  • przygotowania produktów i stanowiska pracy
  • obsługi sprzętu gastronomicznego
  • przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów

KWALIFIKACJE:

HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • pensjonaty;
  • domy wczasowe;
  • bary;
  • kawiarnie;
  • sanatoria;
  • instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
  • stacje sanitarno-epidemiologiczne;
  • szpitale;
  • organizacje ochrony konsumenta;
  • instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności.

BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia obsługi gości
  • pracownia usług gastronomicznych
  • pracownia ćwiczeń praktycznych

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie kelner jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

  • sporządzania potraw i napojów w części handlowo-usługowej zakładu gastronomicznego
  • przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości;
  • wykonywania czynności związanych z obsługą gości;
  • planowania i organizowania obsługi przyjęć okolicznościowych
  • sporządzania dokumentacji usług gastronomicznych
  • rozliczania usług kelnerskich i kosztów usług gastronomicznych
  • wykonywania czynności baristycznych

 Uczeń w ramach innowacji:

  • poznaje rodzaje i charakterystykę win oraz regionów winiarskich;
  • uczy się dobierać wina do potraw;
  • przygotuje się do profesjonalnego serwisu win.

KWALIFIKACJE:

HGT.01. Wykonywanie usług kelnerskich

MIEJSCA PRACY:

  • restauracje;
  • hotele;
  • pensjonaty;
  • kawiarnie;
  • puby;
  • dyskoteki;
  • promy;
  • firmy cateringowe;
  • instytucje związane z gastronomią.

 BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia gastronomiczna
  • pracownia obsługi konsumenta
  • pracownia ćwiczeń praktycznych

Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie pracownik obsługi hotelowej jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji:

  • utrzymywania czystości i porządku w obiekcie hotelarskim
  • przygotowywania i podawania śniadań
  • wykonywania prac związanych z działalnością pralni hotelowej
  • wykonywania prac pomocniczych związanych z przyjmowaniem gości hotelowych
  • pielęgnowania roślin ozdobnych, hotelowych terenów zieleni i urządzeń rekreacyjnych
  • wykonywania prac związanych z dbałością o urządzenia i tereny rekreacyjne
  • organizowania usług dodatkowych w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

KWALIFIKACJE:

HGT.03.Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie

MIEJSCA PRACY:

  • hotele,
  • pensjonaty,
  • sanatoria,
  • domy wypoczynkowe

BAZA DYDAKTYCZNA:

  • pracownia hotelarska
  • pracownia ćwiczeń praktycznych obsługi hotelowej
  • pralnia

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
  • sporządzania półproduktów piekarskich;
  • dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
  • przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.

Uczeń:

  • uczy się określać rodzaje wyrobów piekarskich;
  • uczy się prowadzić rozliczenia technologiczne zużycia surowców do produkcji pieczywa.

Język obcy: język angielski

KWALIFIKACJE:
TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich

MIEJSCA PRACY:

  • rzemieślnicze i przemysłowe zakłady piekarskie;
  • cukiernie;
  • zakłady gastronomiczne;
  • punkty sprzedaży pieczywa;
  • własna działalność gospodarcza.

Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
  • sporządzania półproduktów cukierniczych;
  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
  • dekorowania wyrobów cukierniczych.

Uczeń:

  • uczy się rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną;
  • poznaje zasady prowadzenia dokumentacji produkcji;
  • uczy się kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich;
  • potrafi rozliczać zużycie surowców;
  • wie jak przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze.

Język obcy: język angielski

KWALIFIKACJE:

TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych

MIEJSCA PRACY:

  • zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze;
  • wytwórnie ciast;
  • zakłady produkujące wyroby czekoladowe;
  • lodziarnie;
  • zakłady wytwarzające pieczywo cukiernicze;
  • własny zakład cukierniczy.