Starostwo Powiatowe w Krośnie oraz Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa im. Stanisława Pigonia w Krośnie byli organizatorami  konferencji „Potrzeby i wyzwania w zakresie kształcenia kadr dla turystyki”, która odbyła się 27 lutego 2020 r. Aulę PWSZ przy ul. Dmochowskiego 12 wypełnili nauczyciele i uczniowie szkół podstawowych, pracodawcy, doradcy zawodowi i goście honorowi, związani z instytucjami rynku pracy. Konferencję otwarli Starosta Jan Pelczar i Prorektor ds. Studiów dr Dominik Wróbel.

Prelegentami byli prof. dr hab. Tadeusz Burzyński – Prezes Instytutu Turystyki w Krakowie, Dawid Lasek – Wiceprezes Zarządu Stowarzyszenia Euroregion Karpacki Polska a także Sekretarz Generalny Stowarzyszenia Euroregion Karpacki Polska, dr Piotr Łopatkiewicz i dr Łukasz Szmyd – wykładowcy Zakładu Turystyki i Rekreacji PWSZ w Krośnie. Referat „Kształcenie średniego personelu dla branży turystycznej” zaprezentował dyrektor naszej szkoły Jan Barsznica, mówiąc o związku kształcenia zawodowego z lokalnym rynkiem pracy oraz wyzwaniami jakie stoją przed szkołą, która przygotowuje uczniów dla rynku przyszłości. Dyrektor podkreślił, że szkoła jest wyspecjalizowana w kształceniu kadr  dla turystyki, prezentując nowy w ofercie szkoły zawód technik organizacji turystyki z innowacją projektowanie aplikacji wspierających turystykę.

Po obradach odbyła się prezentacja i degustacja potraw regionalnych przygotowana przez nauczycieli i uczniów Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju. Dania regionalne były wyjątkowo smaczne, co podkreślali goście, delektując się zalewajką, proziakami, gołąbkami, zrazikami, pierożkami i … budzącym wspomnienia bigosem;-)