21 listopada 2019r. w ZSGH odbył się finał Szkolnego Konkursu o „Puchar Dyrektora”
w kategorii kucharz, cukiernik oraz barista. Zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej było przygotowanie według własnego pomysłu dania do tematu przewodniego konkursu – „Podkarpackie smaki wczoraj i dziś”, natomiast cukiernicy podjęli się tworzenia tortu okolicznościowego, nawiązującego do wątku zmagań turniejowych – „Podkarpacka słodka jesień”. Bariści musieli wykazać się umiejętnościami parzenia, podawania i przyozdobienia kawy. Zawodnicy wykazali się ogromną wiedzą i umiejętnościami, a także zaangażowaniem. Ta rywalizacja była doskonałym treningiem przed egzaminem zawodowym oraz możliwością sprawdzenia samego siebie jako przyszłego specjalisty w zdobywanym zawodzie.
Po kilkugodzinnych zmaganiach trzy odrębne komisje konkursowe wyłoniły i nagrodziły laureatów nagrodami rzeczowymi i dyplomami.
Komisja konkursowa w składzie:
Kamil Jarecki – szef kuchni „ Winnicy Dworskiej” w Miejscu Piastowym oraz właściciel lokalu” Karpiel Pub” w Głowience
Kamil Mikosz – właściciel „Terra Nostra – pizzerii „Ristorante” w Miejscu Piastowym
Agnieszka Komborska– koordynator do spraw bankietów i wesel – Hotel „Nafta” Krosno – w wyniku oceny technicznej i degustacyjnej wyłoniła zwycięzców:
I miejsce – Daniel Cwynar z klasy IV TŻ, który zaserwował : „Przeszłość na talerzu” oraz „Barabolę ze złotym sercem”
II miejsce – Patryk Marecki z klasy III BK sporządził „Sarnę na łonie natury”
III miejsce – Weronika Władyka z klasy II TTŻ za „ Podkarpackie tarciaki z farszem
kapuścianym podane w asyście dipu buraczanego”.
Wyróżnienie za pomysłowość receptury podczas konkursu otrzymał Michał Giefert z kl. I TŻC.
Młodzi adepci cukiernictwa wykazali się dużą pasją, umiejętnościami i kreatywnością podczas tworzenia swoich słodkich dzieł.
Jury w składzie:
Mirosław Pelczar – dwukrotny Mistrz Polski Cukierników i dwukrotny uczestnik Mistrzostw
Świata Cukierników , właściciel „Pijalnia Czekolady” w Korczynie oraz nauczyciele:
Małgorzata Buczek, Marta Szelc wyłoniła zwycięzców:
I miejsce: Patrycja Zając z klasy I TŻC
II miejsce: Julia Bogaczyk z klasy II TTŻ
III miejsce: Paulina Izdebska z klasy II TTŻ

Komisja nadzorująca przebieg konkursu baristycznego, w składzie:
Radomir Skwara – menager restauracji „Zielony Domek” w Rymanowie Zdroju oraz nauczyciele Marta Fejkiel i Iwona Sikorowicz wyłoniła zwycięzców:
I miejsce: Laura Kurdyła z klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
II miejsce: Mateusz Michna z klasy IV technikum w zawodzie kelner
III miejsce: Magdalena Zajchowska z klasy IV technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
Zadaniem uczestników konkursu baristycznego było przygotowanie dwóch porcji espresso i cappuccino oraz podanie napojów gościom. Dodatkowa konkurencja – przygotowanie po jednej porcji: Latte Macciatto, Capuccino i americano w jak najkrótszym czasie wyłoniła laureata nagrody specjalnej ufundowanej przez przedstawiciela pracodawców Radomira Skwarę. Zwycięzcą tej konkurencji została Laura Kurdyła.
W konkursie baristycznym wzięli udział także:
Katarzyna Inglot z klasy IV technikum w zawodzie kelner
Zuzanna Sołtysik z klasy II technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
Dominika Śliwa z klasy II technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

Zwycięzcom gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów, choć według nas nikt nie jest przegrany, każdy uczestnik jest wygranym, bo miał możliwość zdobycia kolejnych doświadczeń w zawodzie.

Szczególne słowa podziękowania kierujemy do pracodawców, którzy zechcieli zaszczycić nas swoją obecnością i zaangażować się w prace podczas zmagań konkursowych oraz sponsorom za wsparcie rzeczowe i finansowe podczas organizacji Szkolnych Konkursów o „Puchar Dyrektora”:
– pani Małgorzacie Weber – mistrzyni cukiernictwa i specjalistki od karmelu,
panu Adamowi Charzewskiemu menagerowi Hotelu Nafta Krosno,
– firmie „Tajfun F.H” z Rzeszowa,
– FHU GALAXI Sp.j. z Krosna,
– Restauracji „Zielony Domek” w Rymanowie Zdroju,
– OSM z Jasienicy Rosielnej.