Aktywne ferie w ZSGH

Tegoroczny okres ferii zimowych część młodzieży iwonickiego „Gastronomika” spędziła aktywnie, uczestnicząc w kursach w ramach projektu pn. „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju”. Uczennice i uczniowie Technikum oraz Branżowej Szkoły I stopnia mogli skorzystać z następujących kursów:
Nowe trendy kulinarne w Polsce i na świecie
Warsztaty sushi
Kuchnia fusion
Kurs kelnerski
Kurs barmański
Kurs baristyczny
Kurs sommelierski

W programie kursów znalazły się m.in. informacje dot. nowoczesnych trendów i innowacyjnych technik, polegających na gotowaniu w niskich temperaturach metodą sous vide, gotowaniu w azocie czy wykorzystaniu techniki vacum. Młodzież w trakcie ćwiczeń przygotowywała potrawy z wykorzystaniem wszystkich poznanych wcześniej innowacyjnych technik gotowania, serwowania oraz aranżacji potraw takich jak: food pairing, kuchnia fusion, slow food, finger food czy food desing.

Uczestnicy warsztatów sushi zapoznali się z przygotowaniem i doborem surowców, krojeniem i filetowaniem ryby, przygotowywaniem pasty wasabi, rytuałem jedzenia sushi oraz posługiwania sie pałeczkami. Dowiedzieli się, że sushi to potrawa japońska złożona z gotowanego ryżu zaprawionego octem ryżowym oraz najróżniejszych dodatków w postaci, przeważnie surowych: owoców morza, wodorostów nori, kawałków ryb, warzyw, grzybów, a także omletu japońskiego, tofu, ziarna sezamowego. Dzięki zastosowaniu tych dodatków bogatych w kwasy OMEGA 3 i 6, jod i mikroelementy, uznawana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata.

Uczestnicy i uczestniczki kursów chętnie uczestniczyli również w pozostałych kursach ucząc się zasad obsługi gości, technik miksowania i organizacji profesjonalnego Cocktail – Baru. Dowiedzieli się o metodach produkcji win i jego serwowaniu oraz sposobie doboru win do potraw. Na kursie baristycznym uczniowie ćwiczyli sporządzanie kaw mlecznych, deserowych, z czekoladą, latte art i espresso. Mogli wykazać się inwencją twórczą podczas dekorowania kaw różnymi wzorami.

Kurs został zrealizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, Oś Priorytetowa IX, Działania 9.4 Poprawa jakości kształcenia zawodowego.

28 lutego 2019|