XII EUROPEJSKI KONKURS KULINARNY – EKOGALA 2017

W dniach 8-9 grudnia 2017 r. w Rzeszowie pod auspicjami Zespołu Szkół Gospodarczych im. Mikołaja Spytka Ligęzy w Rzeszowie oraz Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podkarpackiego odbył się już po raz XII Europejski Konkurs Kulinarny EKOGALA 2017. Celem konkursu było nie tylko pobudzanie i poszerzanie zainteresowań europejską sztuką kulinarną ale przede wszystkim konfrontacja możliwości osiągnięć uczniów szkół gastronomicznych z Polski i z zagranicy. Warto nadmienić, że konkursowe zmagania uczniów oceniali szefowie kuchni i hoteli rzeszowskich a także firma PRYMAT.

Nasza szkoła już po raz piąty stanęła w konkursowe szranki, wystawiając swoją reprezentację w osobach: Paweł Fijałka z klasy IV technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych i Wojciech Marek z klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, którzy przygotowali „Polędwiczki wieprzowe otulone musem drobiowym i kapustą włoską podane z puree miętowego bobu i ziemniakiem tymiankowym, szparagówką na ostro i sosem kremowym”. Zgodnie z tematem wiodącym konkursu czyli polędwiczki wieprzowej z obowiązującym wykorzystaniem sera koziego, ziemniaków oraz mrożonych warzyw Oerlemans: bób i fasola szparagowa cięta żółta. Rywalizacja była bardzo trudna, ponieważ do konkursu przystąpili najlepsi uczniowie szkół gastronomicznych z Polski i z zagranicy. Nasza reprezentacja ukończyła konkurs z wyróżnieniem otrzymując za swoje potrawy gromkie brawa od Jury, publiczności a także od rywali innych drużyn.

Uczniów do konkursu przygotowywały panie Halina Gazda i Wioletta Aszklar.