Z ogromną dumą i satysfakcją informujemy, że uczennice naszej szkoły uzyskały wysokie lokaty na międzynarodowym konkursie SWEETCUP, który odbył się 22 października 2025 r. w Preszowie. Temat przewodni konkursu brzmiał: „Tworzymy Nową Ziemię”.
W kategorii BARISTA
1 miejsce (złoty medal) zdobyła:
Wiktoria Rodzinka, uczennica klasy 5 technikumw zawodzie technik żywności, która przygotowała do oceny 4 porcje espresso, według standardowych kryteriów oraz 2 porcje bezalkoholowego kawowego drinka o nazwie „Blooming Terra”, według autorskiej receptury. Do przygotowania espresso reprezentantka naszej szkoły wykorzystała kawę Gwatemalla z rejonu HUEHUETENANGO, a w recepturze napoju autorskiego znalazły się produkty barmańskie firmy Monin i jesienne dary ziemi, które zebrała w ogrodzie. Zadanie wykonała w regulaminowym czasie 15 minut. Wiktorię do konkursu przygotowała pani Marta Fejkiel.
W kategorii KELNER
2 miejsce (srebrny medal) zdobył dwuosobowy zespół:
Emilia Jankowicz, uczennica klasy 4 technikum w zawodzie technik hotelarstwa i Zuzanna Lorens, uczennica klasy4 technikumw zawodzie technik żywności. Dziewczyny aranżacją stołu okolicznościowego i menu przyjęcia udowodniły, że elegancja idzie w parze z ekologią, a każda decyzja przy stole może stać się wyrazem troski o naturę. Swój projekt nazwały „Odrodzenie Ziemi”. Propagują w nim ekologiczne i innowacyjne trendy w gastronomii oparte na świadomym użytkowaniu naszej Planety. Według Emilii i Zuzanny wizja „Tworzenia Nowej Ziemi”, to szanowanie natury, wybieranie lokalnych, sezonowych produktów i wykorzystanie materiałów przyjaznych środowisku. Nasze kelnerki wykazały się także umiejętnością obsługi gości, wykorzystując metody podawania potraw i napojów, które są stosowane w nowoczesnym stylu obsługi.
Reprezentantki naszej szkoły, jako jedyny zespół, zdobyły dodatkowo tytuł Najlepszych Kelnerek Ziemi Preszowskiej. Jest to nagroda specjalna, ufundowana przez Prezydenta Preszowa.
Uczennice wiedzę i doświadczenie z zakresu podjętej tematyki zdobywały pod kierunkiem pań: Marty Fejkiel i Renaty Jurasz-Kustroń.
W kategorii KUCHARZ
3 miejsce (brązowy medal) zdobył dwuosobowy zespół:
Zuzanna Sysoł i Żaneta Wójcik, z klasy 3 technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Przygotowały one potrawę „Mozaika z królika podana na piance z batatów w asyście demi-glace i bańki z mozzarelli”. Zadaniem konkursowym było przygotowanie i podanie dwóch porcji dania głównego według autorskiej receptury, w której wykorzystano comber z królika, słodkie ziemniaki i liście szpinaku.
Uczniów do konkursu przygotowała: pani Wioletta Aszklar i pan Krzysztof Stasik.
Jak zawsze, podczas przygotowań i zmagań konkursowych kierowaliśmy się mottem: „Cel to nic innego, jak marzenie z terminem realizacji” Joe L. Griffith’a, i ten cel, dzięki wspólnemu wysiłkowi udało nam się po raz kolejny osiągnąć.
Sukces cieszy nas tym bardziej, że rywalizowaliśmy z ponad 100 uczestnikami z 6 krajów.
Uczestnicy konkursu dziękują paniom: Jolancie Wojtowicz, Agnieszce Kasprzyk-Sowie, Magdalenie Jacek za wsparcie techniczne podczas przygotowań do konkursu, a panu Jerzemu Waisowi za bezpieczną podróż.
Wśród firm zewnętrznych podziękowania kierujemy do:
– Arglass – usługi szklarskie,
– Atelier De Chocolate – pracownia tortów artystycznych i czekolady,
– Fabryka – usługi poligraficzne,
– Kwiaciarnia – „Kwiaty u Wioli”
– Sklep motoryzacyjny 4×4 Krosno – Krzysztof Jankowicz.
-Sogno Caffe & More Coffee
Konkurs był finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach programu Erasmus+ – projekt akredytowany „Zasmakuj w Erasmusie 2”


















Dziennik
BIP