Oliwa, szynka & sery – stażyści projektu Erasmus+ „Dobry staż – dobry start” poznają andaluzyjskie smaki.

Podczas naszej kolejnej wycieczki odwiedziliśmy ciekawe miejsca i zakłady wytwarzające charakterystyczne dla tego regionu produkty. Odwiedziliśmy muzeum oliwy Aceites Molisur, gdzie zobaczyliśmy maszyny, za pomocą których tradycyjnie ją pozyskiwano. Przeprowadziliśmy tam również degustacje różnych rodzajów oliwy. Następnie w El Pastor del Valle poznaliśmy wszystkie etapy produkcji serów kozich, świeżych, średnio dojrzewających oraz długo dojrzewających. Kolejnym punktem programu była wizyta w rodzinnej firmie Apicola Milosi zajmującej się produkcją miodu, w której mogliśmy spróbować nietypowych jego smaków np. z kwiatów pomarańczy, awokado czy kasztanowca. W klimatycznej restauracji Bohemia w Coin przygotowaliśmy wspólnie pyszny obiad z lokalnych produktów, po którym udaliśmy się na warsztaty krojenia szynki jamõn serrano. Każdy z nas mógł ukroić kilka plastrów oraz skosztować smaku tej tradycyjnej hiszpańskiej wędliny.

Dzień pomimo, że męczący, był dla nas pełen wrażeń. Z pewnością będziemy go długo wspominać.