TIRAMISU – PANNA COTTA – CANTUCCINI – CROSTATA – PESTIÑOS
Już same nazwy maja w sobie tyle aromatu i smaku, że każdy łasuch od razu entuzjastycznie na nie reaguje. Te pyszne włoskie i hiszpańskie desery wystąpiły 14 czerwca 2018 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju podczas podsumowania projektu „Skarby regionów Europy/Treasure regions” finansowanego w całości z funduszy europejskich w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
O szkole
Wydarzenia - Aktualności
Zakopane jest jednym z najpiękniejszych miejsc w Polsce, a jego walory turystyczne są nie do przecenienia. Dlatego uczniowie klas: I TŻb, II TŻ oraz III TŻa, pod opieką pań: Iwony Sikorowicz, Magdaleny Litwin, Wioletty Aszklar, Ewy Litarowicz oraz pana Wacława Filipowicza wyruszyli 6 czerwca na dwudniową wycieczkę, aby cieszyć się pięknem Tatr i odkrywać uroki Zakopanego.
Wyprawę rozpoczęliśmy wczesnym rankiem, a gdy dotarliśmy na miejsce od razu wyruszyliśmy nad Morskie Oko. Wszyscy byliśmy zachwyceni pięknymi krajobrazami, część z nas wybrała się również nad Czarny Staw. Trasa była męcząca, ale piękno gór wynagrodziło nasz wysiłek.
"100 lat w zdrowiu i wolności” pod takim hasłem 1 czerwca odbył się VI Rajd im. dra Józefa Aleksiewicza.
O godzinie 8.00 siódmoklasiści z Klimkówki i Iwonicza wyruszyli wraz z przewodnikami i opiekunami spod swoich szkół. Zgodnie z tradycją, na uczestników oprócz trasy do pokonania, czekały liczne konkursy i zadania. Celem wędrówki był Deptak, serce Iwonicza-Zdroju.
Read moreBieszczady to doskonałe miejsce, aby oderwać się od szkolnej rzeczywistości i odpocząć w przepięknym otoczeniu. W dniach 28-30 maja br. uczniowie klasy 1 TŻ a pod opieką wychowawczyni pani Krystyny Górskiej i pana Wacława Filipowicza wyruszyli na trzydniową wycieczkę w Bieszczady.
Najpierw odwiedziliśmy Zagórz, a w nim: piękną galerię rzeźby bieszczadzkiej - 14 stacji drogi krzyżowej, która doprowadziła nas do ruin klasztoru Karmelitów Bosych - jednego z nielicznych zachowanych klasztorów warownych w Polsce.
Read more„Bóg Honor Ojczyzna – w obronie życia” pod takim hasłem 26 maja odbył się Festyn Rodzinny w domu prowadzonym przez siostry Felicjanki w Iwoniczu. W uroczystości brali udział podopieczni sióstr, ich rodziny, przyjaciele oraz zaproszeni goście. Uczniowie naszej szkoły, jak co roku, podjęli się obsługi kelnerskiej tego wyjątkowego wydarzenia.
W dniu 22 maja uczniowie klasy lll ZK na lekcji zawodowej mieli za zadanie zaplanować i wykonać potrawy charakterystyczne dla różnego rodzaju przyjęć okolicznościowych. Przygotowując się do zajęć wykorzystaliśmy zdobytą wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu sporządzania potraw. Na nasz bankiet przygotowaliśmy:
-zakąski: kolorowy chłodnik z papryki, tarteletki z szynką
-danie główne: zupę krem z cukinii z grzanką i chipsami z selera, roladę z indyka w miodzie i sezamie z sosem pomarańczowym, kokosową kaszą bulgur i glazurowaną marchewką
-desery: budyń migdałowy z sosem czekoladowym, leguminę z kaszy jaglanej z musem malinowym oraz deser "ciasteczkowy".
Nasze potrawy prezentowały się znakomicie, jak się okazało również dobrze smakowały. Pracowaliśmy pod opieką Pani Ewy Litarowicz.