zd 01Paweł Śnieżek, uczeń  klasy IV Technikum w zawodzie kelner, wywalczył II miejsce w kategorii Młody Talent w polskiej edycji konkursu barmańskiego Calvados Nouvelle Vogue 2015, który odbył się 2 lutego 2015r. w Krakowie. To już czwarty sukces Pawła  - wcześniej trzykrotnie stawał na podium w ogólnopolskich konkursach barmańskich. Przygotowany przez niego drink o nazwie „Kaprys marzanki” oczarował jury i uzyskał bardzo wysoką notę konkursową.  Jako jedyny uczestnik zawodów otrzymał także maksymalną ilość punktów od jury technicznego.
Celem konkursu barmańskiego Calvados NouvelleVogue 2015 było wyłonienie uczestnika międzynarodowej edycji tego konkursu we Francji. W zmaganiach wzięło udział 24 uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju oraz 27 barmanów profesjonalistów zrzeszonych w SPB.
Zadaniem uczestników tegorocznej edycji konkursu było wykonanie  „blind testu”  oraz skomponowanie  long drinka na bazie Calvadosu, syropów Monin i soków Tymbark.  Zawodnicy sporządzali swoje napoje w czterech porcjach.  Dodatkowym utrudnieniem dla uczniów było przygotowanie dekoracji w formule „open space", czyli pod czujnym okiem jurorów oraz widzów i w ograniczonym czasie 10 minut. W pierwszej części zawodnicy wykonywali „blind test”, w którym na podstawie smaku i zapachu mieli odgadnąć 6 różnych syropów marki MONIN,a następnie przygotowali stworzone przez siebie 4 porcje long drinków wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut. Jak przystało na zawody barmańskie uczestnicy byli oceniani przez dwie komisje: techniczną i degustacyjną.
Jury techniczne składało się wyłącznie z doświadczonych Master Bartenderów SPB, który oceniali technikę wykonania zgodnie z obowiązującymi zasadami pracy konkursowej na międzynarodowych zawodach barmańskich. W jury degustacyjnym zasiedli również barmani stowarzyszeni w SPB, którzy  oceniali smak, zapach i wygląd napojów. Konkurs był oceniany w systemie włoskim - jawnym (5 sędziów degustacyjnych i 2 skrajne oceny jury degustacyjnego były odrzucone).
Suma oceny technicznej, degustacyjnej oraz punkty bonusowe za "blind test"- tworzyły punktację końcową konkursu. Paweł za całość otrzymał 99 punktów - taką samą ilość  jak zawodnik na I miejscu.  Decyzją jury w ustaleniu zwycięzcy konkursu decydująca okazała się ocena za smak, którą Paweł miał o jeden punkt niższą.
Serdecznie gratulujemy Pawłowi i przygotowującej go do konkursu pani Irenie Ząbkiewicz!

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820