Projekty UE
{gallery}2013_img/carving1:100:70:1:0{/gallery}
Jeżeli rzeczywiście na świecie nie ma rzeczy niemożliwych, wszystkim wspaniałym, którzy osiągnęli swój szczytowy cel, powinniśmy pogratulować przede wszystkim anielskiej cierpliwości. Na pewno do opanowania tej (dalekowschodniej) sztuki, nie wymagany jest umysł artystyczny, a jedynie odrobina wolnego czasu i pokłady wytrwałości!
Punktualnie o godz. 8:00 11 marca 2013, w sali numer 206 stawiło się 6 kursantów. Nasz mistrz, Pan Dariusz Ślusarczyk, człowiek urodzony w skórze mnicha buddyjskiego. Gotów był pracować z nami do samego wieczora, bylebyśmy tylko nie narzekali na niedostatek wiedzy. Na szczęście całość dobiegła końca około godz. 16:30, a uczyliśmy się głównie poprzez praktykę, przez co czas mijał szybko. Nikt się nie skaleczył i żaden arbuz nie został rozbity. Zamiast tego wszyscy dzielnie i w całości ukończyliśmy kurs. Zabraliśmy ze sobą nasze pokrojone warzywa i owoce, a oprócz tego, każdy z nas otrzymał certyfikat, zestaw trzech podstawowych noży, książkę i szkolny długopis! Rozradowani pobiegliśmy do naszych domów, aby rozpakować prezenty i szlifować umiejętności przed mistrzostwami. Podobno nie ma rzeczy niemożliwych – po trupach do celu!
Artur Szklarski
W kolejnych dniach, czyli 12-13 marca 2013 r. odbyło się szkolenie z carvingu II stopnia dla 4 beneficjentów ZSGH. Tutaj poziom zaawansowania był już znacznie wyższy. Uczestnicy poznali sposoby dobierania narzędzi przy pracy w dużych owocach, zasady bezpieczeństwa podczas pracy z ostrymi narzędziami oraz nauczyli się dobierać owoce ze względu na ich świeżość oraz stopień dojrzałości. Następnie tworzyli geometryczne wzory w dużych owocach. Wycinali kwiaty, liście i pąki wykorzystując motywy tajskie.
Nauczyli się również wycinać przestrzenne bukiety w arbuzach i melonach oraz .... w kostce mydła. Potwierdzeniem nabytych umiejętności są certyfikaty, które beneficjenci otrzymali na zakończenie szkolenia.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=1718:archiwum-1076&catid=135&Itemid=1299#sigProId8f02a2d989