Projekty UE
Celem stażu było doskonalenie zawodowe uczniów - przyszłych pracowników nowoczesnej gastronomii i hotelarstwa, a także porównanie własnych wiadomości i umiejętności z wymogami, jakie stawia europejski rynek pracy. Uczestnicy stażu zapoznali się z oryginalną kuchnią oraz metodami pracy w Hiszpanii oraz pogłębili swoją wiedzę i dotychczasowe doświadczenia związane z kształceniem w zawodzie.
Udział w praktykach był także bardzo ważną częścią procesu budowy poczucia własnej wartości oraz podkreśleniem i umocnieniem zdobytych w szkole umiejętności i wiedzy. Kontakt z pracownikami hiszpańskimi pozwolił na weryfikację swoich kwalifikacji, jak również wyciągnięcie odpowiednich wniosków.
Przed rozpoczęciem stażu młodzież wzięła udział w przygotowaniu językowym, kulturowym i pedagogicznym, które obejmowało naukę języków obcych oraz zajęcia przybliżające kulturę i tradycje Hiszpanii.
Podczas stażu uczniowie poznali zasady i systemy pracy w hiszpańskich restauracjach oraz hotelach. Pod okiem doświadczonych fachowców poznali procesy produkcji zakąsek, dań oraz deserów. Zajmowali się przygotowaniem posiłków, przyjmowaniem gości oraz obsługą.
Dodatkową korzyścią dla uczniów była możliwość praktycznej nauki języków obcych. W trakcie wykonywania swoich obowiązków mieli kontakt z pracownikami zakładów pracy i gośćmi, z którymi porozumiewali się po angielsku i hiszpańsku.
MIEJSCA STAŻY:
Hotel Palau de la Mar – Alicja Rygiel
http://www.hospes.com/valencia-palau_mar/restaurantbars-en.html
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2550:nasze-staze-hiszpania-walencja&catid=132&Itemid=1227#sigProId6478b9a7d3
Restaurante Orio – Aneta Hunia & Karolina Potocka
http://www.oriogastronomiavasca.com
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2550:nasze-staze-hiszpania-walencja&catid=132&Itemid=1227#sigProIdf08bf3c7b3
Restaurante Sagardi – Szymon Kołodka & Karol Kurdyła
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2550:nasze-staze-hiszpania-walencja&catid=132&Itemid=1227#sigProId7e792f84bf
Restaurante Vicentino – Maciej Dudek
http://www.cerveceriavicentino.com
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2550:nasze-staze-hiszpania-walencja&catid=132&Itemid=1227#sigProIdc4d1745fdc
Hotel Holiday Inn – Ewelina Kwolek & Roksana Lenik & Aneta Zima
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2550:nasze-staze-hiszpania-walencja&catid=132&Itemid=1227#sigProId2df85db819
Restaurante Carpe Diem – Marcelina Owsiak & Ilona Kożuch
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2550:nasze-staze-hiszpania-walencja&catid=132&Itemid=1227#sigProId2fa5dba8fd
Restaurante La Comisaria – Katarzyna Śnieżek & Kamil Chudoba
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2550:nasze-staze-hiszpania-walencja&catid=132&Itemid=1227#sigProIdce5dbeeea9