r004Celem stażu było doskonalenie zawodowe uczniów - przyszłych pracowników nowoczesnej gastronomii i hotelarstwa, a także porównanie własnych wiadomości i umiejętności z wymogami, jakie stawia europejski rynek pracy. Uczestnicy stażu zapoznali się z oryginalną kuchnią oraz metodami pracy w Hiszpanii oraz pogłębili swoją wiedzę i dotychczasowe doświadczenia związane z kształceniem w zawodzie.

Udział w praktykach był także bardzo ważną częścią procesu budowy poczucia własnej wartości oraz podkreśleniem i umocnieniem zdobytych w szkole umiejętności i wiedzy. Kontakt z pracownikami hiszpańskimi pozwolił na weryfikację swoich kwalifikacji, jak również wyciągnięcie odpowiednich wniosków.

Przed rozpoczęciem stażu młodzież wzięła udział w przygotowaniu językowym, kulturowym i pedagogicznym, które obejmowało naukę języków obcych oraz zajęcia przybliżające kulturę i tradycje Hiszpanii.

Podczas stażu uczniowie poznali zasady i systemy pracy w hiszpańskich restauracjach oraz hotelach. Pod okiem doświadczonych fachowców poznali procesy produkcji zakąsek, dań oraz deserów. Zajmowali się przygotowaniem posiłków, przyjmowaniem gości oraz obsługą.

Dodatkową korzyścią dla uczniów była możliwość praktycznej nauki języków obcych. W trakcie wykonywania swoich obowiązków mieli kontakt z pracownikami zakładów pracy i gośćmi, z którymi porozumiewali się po angielsku i hiszpańsku.

MIEJSCA STAŻY:

Hotel Palau de la Mar – Alicja Rygiel

http://www.hospes.com/valencia-palau_mar/restaurantbars-en.html

Restaurante Orio – Aneta Hunia & Karolina Potocka

http://www.oriogastronomiavasca.com

Restaurante Sagardi – Szymon Kołodka & Karol Kurdyła

http://www.sagardi.com

Restaurante Vicentino – Maciej Dudek

http://www.cerveceriavicentino.com

Hotel Holiday Inn – Ewelina Kwolek & Roksana Lenik & Aneta Zima

Restaurante Carpe Diem – Marcelina Owsiak & Ilona Kożuch

http://carpediem-vlc.com/en

Restaurante La Comisaria – Katarzyna Śnieżek & Kamil Chudoba

http://www.lacomisaria.com

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820