O szkole
Uczniowie naszej szkoły klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w maju opuścili mury szkoły aby udać się na miesięczne praktyki zawodowe. Na praktykach każdy mógł wykazać się swoją „pasją”, której uczył się w szkole przez 3 poprzednie lata, oraz nauczyć się wielu ciekawych i nowoczesnych technik wykonywania jak również serwowania zamówionych dań.
„Za ścianą”
Niektórzy z nas odbyli praktykę w zakładach, do których można wybrać się w przerwie miedzy lekcjami. W restauracji Glorietta oraz Restauracji Zdrojowa w Iwoniczu-Zdroju uczniowie spędzili ten czas bardzo kreatywnie, ucząc się nowych zadań. Nie zapomnieli również o szkole położonej nieopodal i zawitali do niej alby odwiedzić swoich ulubionych nauczycieli.
„Tuż nieopodal”
Można było nas spotkać również w okolicznych zakładach. Powędrować szlakiem i zawitać do restauracji Jaś Wędrowniczek położonej w Rymanowie gdzie oryginalna aranżacja wnętrz, stare przedmioty, oraz niezwykłe elementy dekoracji tworzą szczególną atmosferę. Obejrzeć elegancję i styl w niedalekim Krośnie w Hotelu Śnieżka. Dla zwolenników natury i spokoju, wśród pól i łąk, niedaleko ruin zamczyska Kamieniec oraz rezerwatu Prządki zawitać do Karczmy Kamieniec w miejscowości Bajdy. Natomiast restauracja w Hotelu Senator Gran Via to wspaniałe połączenie kuchni europejskiej z kuchnią staropolską. Wracając bliżej zawitać do malowniczej gminy Jedlicze i zajrzeć do Starej Kuźni. Dla odpoczynku polecamy Sanvit w Sanoku- malowniczego miasta w dolinie Sanu, gdzie skorzystać można z odnowy biologicznej.
„Ciekawi świata…”
Bieszczady, malownicze Bieszczady tu również pracował nasz kolega, nad jeziorem Solińskim w ośrodku Zielone Wzgórza. Miesiąc w dużym mieście we Wrocławiu, czemu nie ?
tam w Barze Pierożek można spotkać się z kuchnią regionalną . Nie zabrakło także osób spragnionych przygód, które przemierzając całą Polskę dotarły nad Polskie morze, gdzie w Unieściu oraz Krynicy Morskiej poznawały kuchnię nadmorską.
Każdy podczas tego miesiąca wiele się nauczył. A prezentując siebie oraz szkołę starał się jak najlepiej wykorzystać zdobytą wiedzę podczas swojej pracy. Praca w kuchni oraz organizacja pracy na stanowiskach były naszymi głównymi zadaniami, lecz nie raz zmagaliśmy się z dodatkowymi czynnościami takimi jak obsługa pokojowa, recepcja czy odnowa biologiczna w SPA & WELLNESS. Dzięki dobrej komunikacji z przełożonymi oraz pracownikami powierzone nam zadania nie były dla nas trudne. Do niejednego zakładu przybywali również goście posługujący się językiem obcym, nie lada wyzwanie rozmawiać z gościem z innego kraju, lecz dzięki nauce potrafimy przyjąć zamówienie od gości z Anglii czy Niemiec. Po całym miesiącu pracy i nauki niektórzy dostali również możliwość pracy na wakacjach. Ten miesiąc będziemy bardzo długo wspominać, poznaliśmy nowych ludzi, którzy wykonują swój zawód z pasją i zaangażowaniem zarażając tym innych, zwiedziliśmy najdalsze zakątki, oraz poznaliśmy jak wygląda praca w zakładzie gastronomicznym.
Uczniowie klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2545:pracowity-wypoczynek&catid=113&Itemid=902#sigProIddf8638a2f4