zd 01    Uczniowie naszej szkoły klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w maju opuścili mury szkoły aby udać się na miesięczne praktyki zawodowe. Na praktykach każdy mógł wykazać się swoją „pasją”, której uczył się w szkole przez 3 poprzednie lata, oraz nauczyć się wielu  ciekawych i nowoczesnych technik wykonywania jak również serwowania zamówionych dań.


„Za ścianą”
Niektórzy z nas odbyli praktykę w zakładach, do których można wybrać się w przerwie miedzy lekcjami. W restauracji Glorietta oraz Restauracji Zdrojowa w Iwoniczu-Zdroju uczniowie spędzili ten czas bardzo kreatywnie, ucząc się nowych zadań. Nie zapomnieli również o szkole położonej nieopodal i zawitali do niej alby odwiedzić swoich ulubionych nauczycieli.

„Tuż nieopodal”
Można było nas spotkać również w okolicznych zakładach. Powędrować szlakiem i zawitać do restauracji Jaś Wędrowniczek położonej w Rymanowie gdzie oryginalna aranżacja wnętrz, stare przedmioty, oraz niezwykłe elementy dekoracji tworzą szczególną atmosferę. Obejrzeć elegancję i styl w niedalekim Krośnie w Hotelu Śnieżka. Dla zwolenników natury i spokoju, wśród pól i łąk, niedaleko ruin zamczyska Kamieniec oraz rezerwatu Prządki zawitać do Karczmy Kamieniec w miejscowości Bajdy. Natomiast restauracja w Hotelu Senator Gran Via to wspaniałe połączenie kuchni europejskiej z kuchnią staropolską. Wracając bliżej zawitać do malowniczej gminy Jedlicze i zajrzeć do Starej Kuźni. Dla odpoczynku polecamy Sanvit w Sanoku- malowniczego miasta w dolinie Sanu, gdzie skorzystać można z odnowy biologicznej.

„Ciekawi świata…”
Bieszczady, malownicze Bieszczady tu również pracował nasz kolega, nad jeziorem Solińskim w ośrodku Zielone Wzgórza. Miesiąc w dużym mieście we Wrocławiu, czemu nie ?
tam w Barze Pierożek można spotkać się z kuchnią regionalną . Nie zabrakło także osób spragnionych przygód, które przemierzając całą Polskę dotarły nad Polskie morze, gdzie w Unieściu oraz Krynicy Morskiej poznawały kuchnię nadmorską.

     Każdy podczas tego miesiąca wiele się nauczył. A prezentując siebie oraz szkołę starał się jak najlepiej wykorzystać zdobytą wiedzę podczas swojej pracy. Praca w kuchni oraz organizacja pracy na stanowiskach były naszymi głównymi zadaniami, lecz nie raz zmagaliśmy się z dodatkowymi czynnościami takimi jak obsługa pokojowa, recepcja czy odnowa biologiczna w SPA & WELLNESS. Dzięki dobrej komunikacji z przełożonymi oraz pracownikami powierzone nam zadania nie były dla nas trudne. Do niejednego zakładu przybywali również goście posługujący się językiem obcym, nie lada wyzwanie rozmawiać z gościem z innego kraju, lecz dzięki nauce potrafimy przyjąć zamówienie od gości z Anglii czy Niemiec. Po całym miesiącu pracy i nauki niektórzy dostali również możliwość pracy na wakacjach. Ten miesiąc będziemy bardzo długo wspominać, poznaliśmy nowych ludzi, którzy wykonują swój zawód z pasją i zaangażowaniem zarażając tym innych, zwiedziliśmy najdalsze zakątki, oraz poznaliśmy jak wygląda praca w zakładzie gastronomicznym.

Uczniowie klasy III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820