Projekty UE
W listopadzie w naszej szkole zostały przeprowadzone dwa kursy. Były to Warsztaty sushi oraz Nowe trendy kulinarne w Polsce i na świecie.
Kursy zostały zorganizowane dla uczennic i uczniów ZSGH w ramach projektu pn. „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju”, w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
W ramach warsztatów sushi młodzież zapoznała się m.in. z przygotowaniem i doborem surowców (ryby, warzywa, ryż, owoce morza), krojeniem i filetowaniem ryby, przygotowywaniem pasty wasabi, rytuałem jedzenia sushi oraz posługiwania się pałeczkami.
Druga grupa uczniów podczas kursu Nowe trendy kulinarne w Polsce i na świecie została zapoznana z nowoczesnymi trendami, innowacyjnymi technikami i nowymi produktami w kuchni m.in. takimi jak sferyczne ravioli, technika vacum, gotowanie w niskich temperaturach metodą sous vide, kuchnia fusion, slow food czy food desing.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=3178:warsztaty-sushi-nowe-trendy&catid=145:aktualnosci&Itemid=1307#sigProIdc067fa9f8f
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=3178:warsztaty-sushi-nowe-trendy&catid=145:aktualnosci&Itemid=1307#sigProId37255b6f51