O szkole
Adrianna Jurczak i Wojciech Marek otrzymali tytuł finalisty IV Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych. W zmaganiach konkursowych wzięło udział kilkadziesiąt szkół. O zdobyciu tego tytułu i reprezentacji szkoły w finale decydowały opracowane autorskie normatywy na zakąskę i deser nawiązujący do tradycji kuchni śląskiej w nowoczesnych odsłonach a także ich wykonanie. Oto potrawy, które zdecydowały o wejściu do finału:
- przystawka „Śląski kartofel z fantazją śledziową w asyście dipu sztygarowego”
- deser „ Sernik cytrynowo – imbirowy z szatą sosu pomarańczowego z dodatkiem chili i wódki Złotej Wałbrzyskiej i kawioru górniczego”.
Dnia 12 marca 2018 r. podczas GASTROSILESIA w Katowicach uczniowie naszej szkoły będą walczyć o podium, wykonując 7 porcji dania głównego w czasie 90 minut, korzystając z przygotowanej przez organizatora spiżarni i „black boxów”.
Do konkursu przygotowują uczniów: pani Wioletta Aszklar i pani Marta Szelc.
Życzymy im dalszych sukcesów!