Dla kandydatów
Cukiernik Absolwent potrafi:
- dobierać, oceniać i przygotowywać surowce, półprodukty i dodatki do produkcji wyrobów cukierniczych,
- rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną,
- prowadzić procesy technologiczne zgodnie z normami, systemami zapewnienia jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności,
- sporządzać półprodukty, wyroby cukiernicze i oceniać ich jakość,
- dekorować wyroby cukiernicze i ciastkarskie,
- użytkować maszyny i urządzenia stosowane w produkcji cukierniczej,
- czyścić, myć i dezynfekować maszyny, urządzenia i drobny sprzęt cukierniczy,
- przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze,
- prowadzić dokumentację produkcji,
- rozliczać zużycie surowców,
- kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich,
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
- udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.
Absolwent może podejmować pracę w:
- w zakładach wytwarzających artykuły cukiernicze, ciasta, wyroby czekoladowe, lody, pieczywo cukiernicze,
- może prowadzić własny zakład cukierniczy