zd 01Karolina Potocka z klasy II technikum w zawodzie technik technologii żywności i Dominika Baran z klasy III technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych zdobyły VI miejsce w V Mistrzostwach Polski Uczniów Szkół Cukierniczych, które odbyły się w ramach targów  EXPO SWEET 2015 w Warszawie, w dniu 25.02.2015r.
W finałowych zmaganiach wzięło udział 12 dwuosobowych zespołów wyłonionych w eliminacjach, do których przystąpiło 60 szkół z całej Polski. Prace półfinałowe naszego zespołu można zobaczyć na stronie internetowej internetowej http://mistrzbranzy.pl/exposweet2015. Nasza szkoła w finale reprezentowała Podkarpacie. Warto zaznaczyć, że ZSG-H po raz pierwszy brał udział w eliminacjach do mistrzostw, co stanowi sukces i ogromną szansę dla naszej placówki.
Podczas finału uczennice musiały wykonać dwa torty i sześć deserów podporządkowanych tematyce mistrzostw „Film i sztuka w kinematografii”, według własnych receptur. Na wykonanie pracy przeznaczono 3 godziny. W tym czasie zespoły miały obowiązek przedstawić prace do oceny profesjonalnemu i wymagającemu jury mistrzostw. Przedmiotem oceny jury był nie tylko efekt końcowy, ale również organizacja i estetyka pracy, kompozycja smakowa, kreatywność, profesjonalizm warsztatu pracy. Najważniejszym zadaniem było zatem wykonanie pracy zgodnie z założeniami, co nam się udało. Jury zachwycone było różnorodnością technik zastosowanych podczas przygotowywania deseru, który ze względu na wygląd nazwaliśmy „Kapeluszem pani Dulskiej”, nawiązując do pierwszego polskiego filmu według komedii Gabrieli Zapolskiej. Z kolei tort nazwaliśmy „Debiutem filmowym” nawiązując do filmu Charliego Chaplina „Gorączka złota”. Dominika wykazała się dużymi zdolnościami plastycznymi, malując twarz Charliego Chaplina na torcie. Namalowana twarz Chaplina wzbudzała zachwyt członków komisji. Poziom mistrzostw był bardzo wysoki, a szósta lokata naszych reprezentantek jest prawdziwym sukcesem.
Z ogromną wytrwałością nad realizacją projektu od powstania receptury, aż po efekt końcowy poza uczestniczkami czuwali opiekunowie: pani Marta Szelc, Małgorzata Zajdel i Małgorzata Buczek. Uczestnikom i opiekunom gratulujemy i życzymy kolejnych sukcesów.
Warto nadmienić, że w ramach udziału w finale uczniowie naszej szkoły otrzymali grant – całodniowe szkolenie z zakresu zdobnictwa cukierniczego z karmelu i czekolady, które będzie prowadzone przez ZT „Kruszwica” S.A.

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820