O szkole
Dnia 16.11.2017 r. w naszej szkole odbył się finał szkolnego konkursu kulinarnego o „Puchar Dyrektora” podczas, którego uczniowie zostali wyróżnieni dyplomami i nagrodami za zajęcie czołowych miejsc. Zadaniem młodych adeptów sztuki kulinarnej było przygotowanie według własnego pomysłu dania głównego z drobiu oraz wkomponowanie w swoją potrawę zestawu surowców przygotowanych przez organizatora konkursu na zasadzie „blackbox-u”. Uczniowie byli oceniani przez dwie komisje: techniczną i degustacyjną. Jury po zsumowaniu punktów wyłoniło zwycięzców.
I miejsce – Wojciech Marek – „Rolada z indyka podana z puree z batatów w asyście: borowików i rokiety siewnej oraz sosu migdałowego.”
II miejsce– Paweł Fijałka – „Filet z kurczaka z kostką podany z puree z brokułu, karmelizowaną marchewką, gotowanym batatem oraz sosem żurawinowym”.
III miejsce – Adrianna Jurczak – „Wykwintna rolada z indyka podana z pieczonymi batatami i szparagami oraz z białym sosem”.
Uczniowie wykazali się ogromną wiedzą i umiejętnościami, a także zaangażowaniem.
Ta rywalizacja była doskonałym treningiem przed egzaminem zawodowym oraz możliwością sprawdzenia samego siebie jako przyszłego specjalisty w zdobywanym zawodzie. Każdy uczestnik jest wygranym, bo miał możliwość zdobycia kolejnych doświadczeń w zawodzie.
Gratulujemy uczniom znakomitych wyników.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=3014:laureaci-konkursu-kulinarnego-o-puchar-dyrektora&catid=113&Itemid=902#sigProId4d52b3467d