Projekty UE
Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju W marcu 2015 r. uczestniczyli w kolejnym "słodkim" szkoleniu w ramach projektu "Podkarpacie stawia na zawodowców", współfinansowanego przez Unię Europejską, ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Tematem szkolenia, w którym uczestniczyli uczniowie i uczennice z klasy II Techniukum w zawodzie technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą były desery.
"Deser" pochodzi od francuskiego desservir - "czyścić stół". Deser jest potrawą jadaną zazwyczaj na zakończenie posiłku głównego lub na podwieczorek czy drugie śniadanie. Najczęściej jest to potrawa słodka. Wiedza uczestników szkolenia została wzbogacona o takie pojęcia jak: desery lodowe, sorbety, desery niescalone i desery scalone na zimno oraz sposoby ich podawania i dekorowania.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2485:desery&catid=136&Itemid=1297#sigProIde2f651319b