Projekty UE
5 GRUDNIA 2014 DZIEŃ WŁOSKI W "GASTRONOMIKU"
Zielono-biało-czerwone flagi na korytarzach szkoły zapowiedziały dzień poświęcony podsumowaniu I etapu projektu „Podróże ze smakiem” – „Tasty travels” skierowanego do uczniów ZSGH w Iwoniczu-Zdroju, realizowanego od 2014 do 2016 roku w ramach programu Erasmus+ finansowanego z funduszy Unii Europejskiej.
Wszyscy mieliśmy okazję obejrzeć prezentację przygotowaną przez uczestników stażu we Włoszech, opowiadającą o tym gdzie byli, co robili, gdzie pracowali, czego się nauczyli, co zwiedzili. Wszyscy też zaproszeni zostaliśmy na obiad włoski serwowany w stołówce szkolnej, a szczęśliwcy mogli też posmakować pysznego włoskiego deseru tiramisu.
Zaproszeni na tę okazję goście honorowi, przedstawiciele władz lokalnych i Rady Rodziców ZSGH, Starosta Powiatu Krośnieńskiego, Pan Jan Juszczak, Naczelnik Wydziału Oświaty, Pani Teresa Kuźniar, Radny Powiatu, Pan Stanisław Kenar, Radny Gminy Iwonicz-Zdrój, Pan Marek Bliżycki i Pani Marta Rygiel, Przewodnicząca Rady Rodziców, z zainteresowaniem słuchali relacji uczniów i zachęcali innych do udziału w projekcie.
Przypomnijmy, że 13 uczniów naszej szkoły reprezentujących różne zawody i klasy, pod opieką 2 nauczycieli przez 4 tygodnie odbywało staż zawodowy w 3 i 4-gwiazdkowych hotelach i restauracjach w Bolonii, na północy Włoch.
Wszyscy mieszkali w studenckim akademiku Residence Terzo Millennio w wygodnie urządzonych pokojach 2–3-osobowych typu studio z aneksem kuchennym, jadalnią i łazienką. Tu mieli okazję wspólnie podsumować dzień pracy, zdać relacje opiekunom, paniom Agnieszce Kasprzyk-Sowie i pani Ewie Litarowicz, uzupełnić dzienniczki praktyk, pouczyć się języka włoskiego i angielskiego.
Na odpoczynek nie mieli zbyt wiele czasu. Po lub przed pracą brali udział w kursie języka włoskiego, a podczas weekendów poznawali słynne miejsca w okolicy Bolonii. Zwiedzili Florencję, Ferrarę, Wenecję i Rimini. O ich podróżach i stażu nadal możecie czytać na naszej stronie internetowej. Zawsze też możecie z nimi porozmawiać, dopytać o szczegóły.
Wyjazd do Włoch w październiku 2014 był pierwszym z planowanych czterech. Przed nami jeszcze dwa staże wWalencji w Hiszpanii w lipcu 2015 i kwietniu 2016, i jeden we włoskiej Bolonii we wrześniu 2015 r. Po zakończeniu I semestru rozpocznie się rekrutacja do II i III wyjazdu. Macie jeszcze czas, aby poprawić oceny, zwłaszcza z przedmiotów zawodowych, zadbać o frekwencję, działać aktywnie w szkole. Informacje o warunkach udziału w projekcie znajdziecie w styczniu na stronie internetowej i w gablocie projektu obok sekretariatu szkoły. Informacji szczegółowych zawsze udzieli wam też Zespół Projektowy, czyli autorki „Podróży ze smakiem”, koordynator projektu pani Alina Basak, i panie Agnieszka Kasprzyk-Sowa i Magdalena Jacek.
Napisanie projektu i wygranie konkursu było pierwszym etapem pracy. Bez pomocy wielu osób i instytucji nie udałoby się zrealizować poszczególnych zadań projektowych. Wsparcie Starostwa Powiatowego podczas etapu początkowego tworzenia projektu, ze szczególną rolą Pana Starosty Jana Juszczaka, pomoc Dyrekcji, Kierownictwa i pracowników naszej szkoły na wszystkich etapach, pomoc „duchowa i fizyczna” wielu nauczycieli i uczniów w realizacji projektu i przygotowaniu Dnia Włoskiego – to tylko część rzeczy i działań, za które jesteśmy wdzięczni.
DZIĘKI WAM WSZYSTKIM „GASTRONOMIK” MOŻE WYRUSZAĆ W „PODRÓŻE ZE SMAKIEM” I SZCZĘŚLIWIE Z NICH WRACAĆ! DZIĘKUJEMY!!!
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=383&Itemid=1166#sigProId397f78ec6e