Projekty UE
Oznaczanie jakości ziarna zbóż i mąki.
Dnia 08.12.2017 r. uczniowie technikum w zawodzie technik technologii żywności uczestniczyli w warsztatach laboratoryjnych badania i oceny surowców oraz produktów zbożowych, które odbyły się w PWSZ, w Suchodole.
Zajęcia te prowadziła pani Elżbieta Brągiel w ramach projektu pn. „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju”, który jest realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Adepci technikum w zawodzie technik technologii żywności mieli wyjątkową okazję zbadania i oceny jakości ziarna zbóż oraz mąki. Doświadczalna część badania jakości żywności zapewne wzbogaciła ich wiedzę ze zdobytej już pierwszej kwalifikacji zawodowej - cukiernik, gdyż wiadomo, że użycie mąki nieodpowiedniej jakości i typu może skutkować tym, że zamiast wspaniałego ciasta może wyjść zakalec.
Część eksperymentalna – badanie jakości ziarna zbóż i mąki znacznie przyczyniła się do bardziej efektywnego i atrakcyjnego przyswojenia wiedzy przez uczniów potrzebnej do zdobycia drugiej kwalifikacji – organizowanie i nadzorowanie produkcji spożywczej.
Uczniowie w czasie zajęć mieli również możliwość zmierzenia współczynnika załamania światła wybranych roztworów za pomocą refraktometru, a także pomiaru kąta skręcenia płaszczyzny światła spolaryzowanego roztworów cukrów - polarymetrem. Zapoznali się również z innymi urządzeniami i sprzętem stosowanym w badaniu jakości żywności.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=3028:warsztaty-laboratoryjne-dla-ttz&catid=145:aktualnosci&Itemid=1307#sigProId1b4f99d96d