r012Po ponad dwóch tygodniach pobytu w Walencji możemy się pochwalić pierwszymi osiągnięciami zawodowymi. Ukończyliśmy 15-godzinny kurs kuchni hiszpańskiej prowadzony przez znakomitego kucharza Sebastiena Grosa.


Kuchnię hiszpańską można podzielić według regionów tego kraju (północna, południowa, środkowa, Baelary, Wyspy Kanaryjskie), bardzo duży wpływ na kuchnię miały obce kultury, zwłaszcza rzymskie i arabskie.
Sebastien chciał żebyśmy spróbowali wykonać choć kilka potraw z wszystkich regionów.
Kuchnia hiszpańska
to jedna z najsmaczniejszych kuchni świata. Królują w niej intensywne smaki, barwy i aromaty.

Podstawowymi składnikami tej kuchni są owoce morza, ryby, ryż, oliwa z oliwek, pikantne szynki, świeże i pachnące warzywa i owoce, które są na wyciągniecie ręki (dosłownieJ) oraz znakomite przyprawy m.in. szafran. Oczywiście na hiszpańskim stole nie może zabraknąć dzbana Sangrii z lodem i kawałkami świeżych owoców, która niezwykle orzeźwia i gasi pragnienie w upalne dni.

Najpopularniejszą potrawą kuchni hiszpańskiej jest paella, która wykonywaliśmy w różnych wersjach np. z owocami morza, kurczakiem i królikiem (Pealla Valenciana) oraz z warzywami. Poza paellą przygotowywaliśmy takie potrawy jak faszerowane kalmary, gazpacho, tortilla, królika po murcjańsku, ryby w różnych postaciach, fideua, chilindron, ziemniaki z kiełbasą chorizo, tapasy, patatas bravas, serranito oraz wiele, wiele innych.
Gdy zobaczycie którąś z potraw w restauracyjnym menu, bierzcie w ciemno, nieważne, że hiszpańska nazwa niewiele Wam mówi, dajemy słowo że będzie smakować J
Możemy również stwierdzić iż jesteśmy odporni na hiszpańskie upały w trakcie trwania naszych szkoleń temperatura na zewnątrz wynosiła około 38 stopni, a w naszej kuchni była dużo, dużo wyższa J

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820