Projekty UE
Po ponad dwóch tygodniach pobytu w Walencji możemy się pochwalić pierwszymi osiągnięciami zawodowymi. Ukończyliśmy 15-godzinny kurs kuchni hiszpańskiej prowadzony przez znakomitego kucharza Sebastiena Grosa.
Kuchnię hiszpańską można podzielić według regionów tego kraju (północna, południowa, środkowa, Baelary, Wyspy Kanaryjskie), bardzo duży wpływ na kuchnię miały obce kultury, zwłaszcza rzymskie i arabskie.
Sebastien chciał żebyśmy spróbowali wykonać choć kilka potraw z wszystkich regionów.
Kuchnia hiszpańska to jedna z najsmaczniejszych kuchni świata. Królują w niej intensywne smaki, barwy i aromaty.
Podstawowymi składnikami tej kuchni są owoce morza, ryby, ryż, oliwa z oliwek, pikantne szynki, świeże i pachnące warzywa i owoce, które są na wyciągniecie ręki (dosłownieJ) oraz znakomite przyprawy m.in. szafran. Oczywiście na hiszpańskim stole nie może zabraknąć dzbana Sangrii z lodem i kawałkami świeżych owoców, która niezwykle orzeźwia i gasi pragnienie w upalne dni.
Najpopularniejszą potrawą kuchni hiszpańskiej jest paella, która wykonywaliśmy w różnych wersjach np. z owocami morza, kurczakiem i królikiem (Pealla Valenciana) oraz z warzywami. Poza paellą przygotowywaliśmy takie potrawy jak faszerowane kalmary, gazpacho, tortilla, królika po murcjańsku, ryby w różnych postaciach, fideua, chilindron, ziemniaki z kiełbasą chorizo, tapasy, patatas bravas, serranito oraz wiele, wiele innych.
Gdy zobaczycie którąś z potraw w restauracyjnym menu, bierzcie w ciemno, nieważne, że hiszpańska nazwa niewiele Wam mówi, dajemy słowo że będzie smakować J
Możemy również stwierdzić iż jesteśmy odporni na hiszpańskie upały w trakcie trwania naszych szkoleń temperatura na zewnątrz wynosiła około 38 stopni, a w naszej kuchni była dużo, dużo wyższa J
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2547:kurs-kuchni-hiszpanskiej&catid=140&Itemid=1244#sigProIde969dc42fc