Projekty UE
Stało się! IV etap projektu „Podróże ze smakiem/Tasty travels” rozpoczęty.
10 kwietnia 2016 r. zaczęła się przygoda grupy stażystów – wyjazd do Hiszpanii na 4-tygodniowy staż zawodowy w restauracjach i hotelach stolicy kulinarnej tego kraju – Walencji. Trochę łez przy rozstaniu, dużo uścisków i machania na pożegnanie i ruszyliśmy do Rzeszowa na lotnisko w Jasionce. Tylko 3 osoby leciały wcześniej samolotem, więc wyobraźcie sobie emocje przed i w trakcie startu. Z deszczu i gęstej mgły podkarpackiej stolicy wylecieliśmy…. ku słońcu, w inny świat, niebo i śmietankowe chmury pod nami. Tu już nikt nie miał przerażonej miny!
A potem przesiadka na gigantycznym lotnisku w Monachium, znów start i po chwili nasze wielkie zdziwienie: „To Alp w Europie jest tak dużo? Na mapie tyle nie ma! Jakie piękne! Patrzcie! Morze!” No i już lądowaliśmy w Walencji, gdzie czekał na nas opiekun i przewodnik Michał. Zawiózł nas do naszego tymczasowego domu – wielki blok, 7 piętro i świetne mieszkanie – bezpieczne, wygodne, duże: 10 pokoi, 4 łazienki, kuchnia, salon, hol i balkon. W budynku obok stołówka siłownia, pralnia i wiele innych rzeczy. Na razie korzystamy tylko ze stołówki – resztę czasu spędzamy poznając naszych partnerów projektowych, pracodawców, uczymy się przemieszczać po Walencji: metrem, tramwajem, autobusami, na piechotę. Uczymy się trafić do pracy i z powrotem do domu. Mamy bezpiecznie zaprowadzić grupę w ustalone miejsce. Czasem trwa to dłużej niż plan przewidywał (bo metro pojechało w drugą stronę niż chcieliśmy! Bo tramwaj dalej już nie chciał jechać!) :) Ale pod czujnym okiem doświadczonych w czytaniu mapy opiekunów zawsze docieramy tam gdzie trzeba.
CDN…bo musimy już iść!
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2697:hola-valencia-i-hola-z-walencji&catid=139&Itemid=1280#sigProId4efc2703fa