de12

W pewien zwykły, chłodny listopadowy wtorek w Gastronomiku można było zaobserwować niezwykły ruch i ożywienie, wielu gości zdążających na spotkanie ze stażystami projektu „Skarby regionów Europy/Treasure regions”. Uczestnicy przygotowali prezentację, w której dzielili się swymi wspomnieniami z 4 tygodni stażu zawodowego w hiszpańskiej Maladze, włoskim Reggio Emilia i bułgarskiej Sofii.

Mogliśmy zobaczyć jak wyglądały miejsca, w których stażyści mieszkali, pracowali i spędzali czas wolny. Dowiedzieliśmy się jakie dania nauczyli się przygotowywać podczas kursów kulinarnych i czym jest włoskie erbazzone, hiszpańskie gambas al pil pil czy bułgarska banica. Obejrzeliśmy zdjęcia z restauracji i hoteli, w których pracowali nasi stażyści, poznaliśmy ciekawostki z ich podróży, np. cenę weneckiej gondoli, dowiedzieliśmy się dlaczego małpki z Gibraltaru są obywatelkami brytyjskimi i do czego można wykorzystać kwiaty róży.

Stażyści podzielili się swoimi doświadczeniami, opowiedzieli czego nauczyli się podczas 4-tygodniowego pobytu za granicą, jak radzili sobie z codziennym życiem, o problemach z komunikacją w językach obcych, ale też o nowych znajomościach, pięknych miejscach i zdobytych umiejętnościach zawodowych. Jeżeli zastanawiacie się czy warto wyjechać na staż zawodowy, możemy powiedzieć Wam, że zdecydowanie tak!

Podczas spotkania poznaliśmy również wyniki konkursu flagowego czyli konkursu na najlepsze danie lub deser w kolorach flagi polskiej, włoskiej, hiszpańskiej, bułgarskiej lub Unii Europejskiej. Prace konkursowe były nie tylko piękne, ale i pyszne. Docenieni zostali także zwycięzcy quizu o projekcie „Skarby regionów Europy.”

Po prezentacji wszyscy uczniowie i nauczyciele mieli okazję spróbować pysznych bułgarskich dań przygotowanych w szkolnej stołówce.

Bardzo dziękujemy wszystkim zaangażowanym w organizację Dnia Europejskiego w naszej szkole. Rekrutacja na kolejny wyjazd w ramach projektu „Skarby regionów Europy” już od 10 grudnia. Zapraszamy do składania formularzy.

Bolonia czeka!

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820