Projekty UE
W roku szkolnym 2014/2015 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju kontynuowana jest realizacja projektu "Podkarpacie stawia na zawodowców", współfinansowanego przez Unię Europejską, ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Tym razem działania skierowane są na wprowadzenie innowacji programowej w nowym zawodzie technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą, dotyczącej nowych trendów w cukiernictwie - sporządzania deserów - Sweet Shotów. W ramach projektu została zaplanowana modernizacja bazy kształcenia. Między innymi przeprowadzona zostanie modernizacja pracowni na 16 stanowisk roboczych dla kwalifikacji cukierniczej, zakup sprzętu do pracowni, materiałów i surowców do wykonywania ćwiczeń, doposażenie pracowni w podręczniki dla zawodu cukierniczego oraz zakup odzieży roboczej dla uczniów.
Dlatego też większość działań skierowana jest do uczniów kształcących się w nowym zawodzie "technik technologii żywności" z kwalifikacją cukierniczą. W ramach tych działań dostępne będą nstp.formy wsparcia:
1. Szkolenie z carvingu.
2. Szkolenie z karmelu.
3. Szkolenie z obsługi drukarki spożywczej.
4. Szkolenie w czekoladzie.
5. Szkolenie w stylu angielskim.
6. Szkolenie z zakresu sporządzania deserów cukierniczych
7. Szkolenie dotyczące treningu smaków.
8. Szkolenie dot. organizacji i optymalizacji wydajności z wykorzystaniem produktów gotowych i półproduktów.
9. Praktyki zawodowe.
10.Wyjazd edukacyjny do zakładu cukierniczego w Poznaniu.
11.Wyjazd edukacyjny do zakładu cukierniczego w Warszawie.
12.Szkolny konkurs „Najlepszy w zawodzie cukiernik”.
W listopadzie 2014 r. odbyło się pierwsze szkolenie z carvingu. Celem szkolenia było dostarczenie uczestnikom umiejętności i kwalifikacji niezbędnych w branży gastronomicznej, zapoznanie z wiedzą na temat carvingu, doboru owoców do dekoracji wyrobów cukierniczych pod względem smaku i koloru, przekazanie wiedzy praktycznej jak i teoretycznej oraz zachęcenie do ćwiczenia nowych umiejętności. W szkoleniu wykorzystano między innymi takie egzotyczne owoce jak: karambola, liczi, kumkwat, pitaja, psyhalis.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2483:carving&catid=136&Itemid=1297#sigProId3e5e697fe8