W roku szkolnym 2014/2015 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju kontynuowana jest realizacja projektu "Podkarpacie stawia na zawodowców", współfinansowanego przez Unię Europejską, ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego. Tym razem działania skierowane są na wprowadzenie innowacji programowej w nowym zawodzie technik technologii żywności z kwalifikacją cukierniczą, dotyczącej nowych trendów w cukiernictwie - sporządzania deserów - Sweet Shotów. W ramach projektu została zaplanowana modernizacja bazy kształcenia.  Między innymi przeprowadzona zostanie modernizacja pracowni na 16 stanowisk roboczych dla kwalifikacji cukierniczej, zakup sprzętu do pracowni, materiałów i surowców do wykonywania ćwiczeń, doposażenie pracowni w podręczniki dla zawodu cukierniczego oraz zakup odzieży roboczej dla uczniów.

Dlatego też większość działań skierowana jest do uczniów kształcących się w nowym zawodzie "technik technologii żywności" z kwalifikacją cukierniczą. W ramach tych działań dostępne będą nstp.formy wsparcia:


1. Szkolenie z carvingu.
2. Szkolenie z karmelu.
3. Szkolenie z obsługi drukarki spożywczej.
4. Szkolenie w czekoladzie.
5. Szkolenie w stylu angielskim.
6. Szkolenie z zakresu sporządzania deserów cukierniczych
7. Szkolenie dotyczące treningu smaków.
8. Szkolenie dot. organizacji i optymalizacji wydajności z wykorzystaniem produktów gotowych i półproduktów.
9. Praktyki zawodowe.
10.Wyjazd edukacyjny do zakładu cukierniczego w Poznaniu.
11.Wyjazd edukacyjny do zakładu cukierniczego w Warszawie.
12.Szkolny konkurs „Najlepszy w zawodzie cukiernik”.

W listopadzie 2014 r. odbyło się pierwsze szkolenie z carvingu. Celem szkolenia było dostarczenie uczestnikom umiejętności i kwalifikacji niezbędnych w branży gastronomicznej, zapoznanie z wiedzą na temat carvingu, doboru owoców do dekoracji wyrobów cukierniczych pod względem smaku i koloru, przekazanie wiedzy praktycznej jak i teoretycznej oraz zachęcenie do ćwiczenia nowych umiejętności. W szkoleniu wykorzystano między innymi takie egzotyczne owoce jak: karambola, liczi, kumkwat, pitaja, psyhalis.

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820