Projekty UE
Kuchnia fusion coraz częściej pojawia sie w polskich restauracjach i staje się alternatywą dla miejsc z tradycyjną kuchnią regionalną. Dlatego też w kwietniu w ZSGH został przeprowadzony kurs kuchni fusion w ramach projektu pn. „Program poprawy jakości kształcenia zawodowego w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu Zdroju”, który jest realizowany w ramach Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020, współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego.
Kuchnia fusion to łączenie tradycyjnych przepisów ze wszystkich zakątków świata w taki sposób, aby ostatecznie stworzyć ich nową kulinarną wariację. W fusion chodzi o łączenie produktów, dodatków czy sposobów przygotowywania potraw, smaków słodkich, słonych, gorzkich i kwaśnych oraz stosowanie przypraw z różnych stron świata takich jak galangal, trawa cytrynowa, marin, imbir, kurkuma czy szafran.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2922:kuchnia-fusion-2017&catid=145:aktualnosci&Itemid=1307#sigProIdb3eeeddeaf