Projekty UE
Gazpacho, paella czy risotto, a może penne lub fideua? Antipasti czy tapas? Albo tiramisu?
Niektóre nazwy znamy dobrze, inne są zupełnie nowe. Które są potrawami włoskimi, a które hiszpańskimi? Jeśli w środę 28 października słuchaliśmy uważnie prezentacji uczniów, którzy wrócili ze staży zawodowych z Włoch i Hiszpanii, to być może już potrafimy je rozróżnić, a nawet wyobrazić sobie ich smak.
Dzień Śródziemnomorski w naszej szkole był podsumowaniem II i III etapu projektu „Podróże ze smakiem/Tasty Travels” w całości finansowanego z funduszy Unii Europejskiej, realizowanego w ramach programu Erasmus+.
W lipcu 2015 w Walencji w Hiszpanii, a we wrześniu w Bolonii we Włoszech dwie grupy, po 13 uczniów i 2 opiekunów każda, zdobywały doświadczenie zawodowe w hotelach i restauracjach. Uczyli się podstaw języka danego kraju, wykorzystywali angielski w praktyce, poznawali tajniki kuchni obu krajów, doświadczali kultury życia w krajach śródziemnomorskich, podziwiali unikatowe miasta.
Swym doświadczeniem i wspomnieniami podzielili się z nami. O tym gdzie byli, co robili, co widzieli, czego się nauczyli opowiedzieli w swych prezentacjach. Prezentacje i filmiki będziecie mogli obejrzeć na naszej stronie w zakładce Erasmus+. Tam też możecie poczytać o wszystkich wyjazdach, miejscach praktyk, celach projektu.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2598&Itemid=1176#sigProId5624aff1f6