Ze szczerym smutkiem, po 28 dniach spędzonych w Maladze, opuszczamy to piękne miasto z wieloma tradycjami. Zostaliśmy przydzieleni do swoich miejsc pracy, w których nie tylko poznaliśmy dania kuchni hiszpańskiej, ale także język oraz ludzi, którzy pokierowali nami podczas praktyk, aby jak najlepiej wykorzystać czas przeznaczony na naukę zawodu.
Read moreProjekty UE
I wyjazd - Malaga 2017
Dnia 28.03.2017r. wybraliśmy się na wycieczkę do El Caminito del Rey. Dojechaliśmy busem na miejsce. Przeszliśmy przez tunel i naszym oczom ukazało się piękne słońce. Po chwili dostaliśmy kaski i weszliśmy na szlak. Trasa miała piękne widoki, od malowniczych gór, do kilkudziesięciometrowych przepaści.
Read moreMimo deszczowej pogody tydzień rozpoczęliśmy aktywnie. O świcie (9:30) ruszyliśmy do miejscowości Coin, znanej ze znajdującej się tam fabryki serów kozich. Jako, że jej właściciele stawiają na naturalne składniki, odwiedziliśmy rogate przyjaciółki, których mleko wykorzystywane jest do produkcji serowych pyszności. Po „ochach” i „achach” przyszła pora na naukę – poznaliśmy etapy powstawania serów. Zwieńczeniem wycieczki była degustacja, której również towarzyszyły „ochy” i „achy”. Stół z przygotowanym dla nas poczęstunkiem zostawiliśmy pusty (jak na wiecznie głodnych uczniów Gastronomika przystało).
Read moreNa początku Malaga zdecydowanie nas zaskoczyła. Na lotnisku panował chłód, padał deszcz i wiał silny, porywisty wiatr (prawie jak u nas), lecz z biegiem czasu pogoda była coraz piękniejsza i zachęcała do spacerów. Z lotniska pojechaliśmy do naszego miejsca zakwaterowania. Na miejscu czekały na nas piękne (głównie jednoosobowe) pokoje. Najbardziej spodobał nam się pokój integracji (gdzie integrujemy się co wieczór ;-), jest to miejsce, w którym znajdują się kolorowe kanapy i wielki telewizor, dzięki któremu możemy podszlifować swój język hiszpański.
Read morePo zakończeniu rekrutacji do pierwszego etapu projektu „Skarby regionów Europy/Treasure regions”, finansowanego z funduszy UE w ramach programu PO WER VET, rozpoczął się bardzo intensywny czas przygotowania grupy 16 uczniów i 2 opiekunów do wyjazdu.
Wszyscy stażyści uczestniczyli w przygotowaniu językowym – kursie języka hiszpańskiego przygotowanym przez Professional School of English i prowadzonym przez lektora z Boliwii, Ramiro. Każdego uczestnika czekała też powtórka z angielskiego zawodowego – sprawdzona przez wszystkich dostępnych anglistów – tu szczególne podziękowania dla pań Ewy Oberc i Justyny Biskup za dostępność i cierpliwość.