Wydarzenia - Aktualności

zd 01Uczniowie "Gastronomika" po raz kolejny udowodnili, że są kreatywni, pracowici i doskonale przygotowani. Dominika Baran i Karolina Potocka, uczennice technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, zostały głównymi bohaterkami XIII Międzynarodowego Konkursu "SWEET CUP", który odbył się 19 lutego 2015r. w Preszowie na Słowacji.

I miejsce i złoty medal zdobyła Dominika Baran za wykonanie tortu "Europa w XXI w". II miejsce oraz wyróżnienie w kategorii "Najlepszy zagraniczny uczestnik" wywalczyła Karolina Potocka. Zachwyciła jury deserem "Sernikowy ogród".

Uczennicom oraz przygotowującym je do konkursu nauczycielkom: pani Małgorzacie Buczek, Marcie Szelc oraz Małgorzacie Zajdel składamy serdeczne gratulacje!

zd 01Paweł Śnieżek, uczeń  klasy IV Technikum w zawodzie kelner, wywalczył II miejsce w kategorii Młody Talent w polskiej edycji konkursu barmańskiego Calvados Nouvelle Vogue 2015, który odbył się 2 lutego 2015r. w Krakowie. To już czwarty sukces Pawła  - wcześniej trzykrotnie stawał na podium w ogólnopolskich konkursach barmańskich. Przygotowany przez niego drink o nazwie „Kaprys marzanki” oczarował jury i uzyskał bardzo wysoką notę konkursową.  Jako jedyny uczestnik zawodów otrzymał także maksymalną ilość punktów od jury technicznego.
Celem konkursu barmańskiego Calvados NouvelleVogue 2015 było wyłonienie uczestnika międzynarodowej edycji tego konkursu we Francji. W zmaganiach wzięło udział 24 uczniów szkół gastronomicznych z całego kraju oraz 27 barmanów profesjonalistów zrzeszonych w SPB.
Zadaniem uczestników tegorocznej edycji konkursu było wykonanie  „blind testu”  oraz skomponowanie  long drinka na bazie Calvadosu, syropów Monin i soków Tymbark.  Zawodnicy sporządzali swoje napoje w czterech porcjach.  Dodatkowym utrudnieniem dla uczniów było przygotowanie dekoracji w formule „open space", czyli pod czujnym okiem jurorów oraz widzów i w ograniczonym czasie 10 minut. W pierwszej części zawodnicy wykonywali „blind test”, w którym na podstawie smaku i zapachu mieli odgadnąć 6 różnych syropów marki MONIN,a następnie przygotowali stworzone przez siebie 4 porcje long drinków wybraną przez siebie metodą w ciągu 7 minut. Jak przystało na zawody barmańskie uczestnicy byli oceniani przez dwie komisje: techniczną i degustacyjną.
Jury techniczne składało się wyłącznie z doświadczonych Master Bartenderów SPB, który oceniali technikę wykonania zgodnie z obowiązującymi zasadami pracy konkursowej na międzynarodowych zawodach barmańskich. W jury degustacyjnym zasiedli również barmani stowarzyszeni w SPB, którzy  oceniali smak, zapach i wygląd napojów. Konkurs był oceniany w systemie włoskim - jawnym (5 sędziów degustacyjnych i 2 skrajne oceny jury degustacyjnego były odrzucone).
Suma oceny technicznej, degustacyjnej oraz punkty bonusowe za "blind test"- tworzyły punktację końcową konkursu. Paweł za całość otrzymał 99 punktów - taką samą ilość  jak zawodnik na I miejscu.  Decyzją jury w ustaleniu zwycięzcy konkursu decydująca okazała się ocena za smak, którą Paweł miał o jeden punkt niższą.
Serdecznie gratulujemy Pawłowi i przygotowującej go do konkursu pani Irenie Ząbkiewicz!

zd 00Podczas tegorocznej edycji szkolnego konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie” wyłoniono, spośród licznej grupy uczestników najlepszego kucharza, kelnera, barmana, baristę, cukiernika oraz hotelarza. W konkursie, który odbywał się w dniach 8-12 listopada 2014 r. oraz 28-29 stycznia 2015 r. uczniowie mieli za zadanie rozwiązać test z wiedzy teoretycznej oraz wykazać się umiejętnościami praktycznymi.
W kategorii „Najlepszy kucharz” zwyciężył Mateusz Krukar z klasy III Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz. II miejsce zajął Grzegorz Wilusz, uczeń klasy II Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, a III miejsce Łukasz Milan z klasy IV Technikum w zawodzie kucharz.


W zmaganiach konkursowych o tytuł „Najlepszego kelnera” wzięło udział 6 uczniów. Zadaniem uczestników było nakrycie stołu dla dwóch osób według wylosowanego zestawu menu oraz dokonanie prezentacji obsługi konsumenta. Po ostrej rywalizacji kelnerzy „zaserwowali” sobie:
I miejsce – Angelika Urbańska, kl. IV
II miejsce – Paweł Śnieżek, kl. IV
III miejsce – Piotr Smoleń, kl. II


W konkursie o tytuł „Najlepszego barmana” wzięło udział ośmiu barmanów. Zadaniem uczestników było przygotowanie napoju mieszanego własnej kompozycji w dwóch porcjach bez posługiwania się recepturą. Na przygotowanie drinków barmani mieli wyznaczony czas – 5 minut, jeśli przygotowywali short drinki, 7 minut, jeśli przygotowywali  long drink, łącznie z ich ugarnirowaniem. Barmani oceniani byli przez dwie komisje: techniczną i degustacyjną, które zdecydowały, że najlepszymi barmanami są uczniowie klasy IV Technikum w zawodzie kelner.
I miejsce zajął Paweł Śnieżek, na II miejscu uplasowała się Karolina Moskal, a III miejsce zajął Jarosław Jarosz. Wyróżnieniem została uhonorowana Dominika Baran - kl. III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.

„Najlepszy barista” to kolejna kategoria, w której o tytuł rywalizowało 5 uczniów. Zadaniem uczestników było przygotowanie 2 porcji latte macchiato i 1 porcji cappuccino ze wzorem lanym z ręki lub rysowanym sosem i szpikulcem. Jury konkursowe zadecydowało, że najlepszym baristą jest Sabina Czubska z klasy IV Technikum w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych.
II i III miejsce uzyskali uczniowie klasy II Technikum w zawodzie technik technologii żywności: Kornel Pelczarski oraz Karolina Potocka.

Najlepszymi cukiernikami zostali uczniowie klasy II Technikum w zawodzie technik technologii żywności.
I miejsce uzyskała Karolina Potocka za wykonanie rolady biszkoptowej z żelką truskawkową i kremem adwokatowym,
II miejsce – Kornel Pelczarski za roladę czekoladową z kremem russel o smaku chałwowym,
III miejsce Mateusz Namysło za roladę biszkoptową z kremem russel czekoladowym.

W finale o tytuł „Najlepszego hotelarza” rywalizowali uczniowie klas Technikum w zawodzie hotelarz.
Ich zadaniem było dokonanie autoprezentacji w języku polskim i wybranym obcym oraz zaprezentowanie przygotowanej prezentacji multimedialnej o Iwoniczu-Zdroju. Poziom konkursu był bardzo wyrównany, prezentacje ciekawe. Najlepszym hotelarzem została Natalia Zygmunt z klasy I. Na drugim miejscu uplasowała się Joanna Bełch, uczennica klasy IV, natomiast III miejsce zajęły: Patrycja Drozd z klasy I oraz Klaudia Swatek z klasy II.

Gala finałowa szkolnego konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie” odbyła się 29 stycznia 2015 r. Podczas uroczystości wręczono dyplomy dla wszystkich uczestników oraz dokonano podsumowania.
Tegoroczny konkurs pokazał, że wielu uczniów posiada ciekawe pomysły i wielkie umiejętności, które właśnie ujawniają się w tego typu przedsięwzięciach. Każdy uczestnik wykazał się kreatywnością i dużym zaangażowaniem.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.

m013Cierpliwie czekaliśmy na zimowy rajd – wprawdzie zima zagościła w kalendarzu na dobre, ale białego puchu nie było i nie było... No i nadszedł poniedziałek – zabieliło się, więc w błyskawicznym tempie poczyniliśmy przygotowania i już następnego dnia 27 stycznia wyruszyliśmy na PIESZY ZIMOWY RAJD MIĘDZY ZDROJAMI zielonym szlakiem z Iwonicza-Zdroju do Rymanowa-Zdroju.

O godzinie ósmej zebraliśmy się pod szkołą, poznaliśmy zasady wspólnego wędrowania, udowodniliśmy, że jesteśmy odpowiednio przygotowani do marszu i wyruszyliśmy w trasę. Podczas wędrówki nie zabrakło śniegu, śmiechu i sweetfoci ;). Po dojściu na Przymiarki zaskoczył nas wiatr. Mieliśmy kilka postojów na jedzenie i zabawy. Podziwialiśmy piękne, zimowe pejzaże, integrowaliśmy się z grupą, choć niektórzy zdecydowanie preferowali marsz dwójkami (Och, Karol 2 ;). Promienie słoneczne nieśmiało wyglądały zza chmur czyniąc naszą wędrówkę jeszcze przyjemniejszą. Maszerowaliśmy bardzo dzielnie i szybko, więc po dotarciu do Rymanowa-Zdroju udaliśmy się do galerii, aby podziwiać obrazy i rzeźby miejscowych twórców.
Rajd był bardzo udany, liczymy na kolejne ciekawe wyprawy :)

szkolne kółko turystyczne

- galeria

m002

W środę 10 grudnia 2014 r. w sali bankietowej Hotelu Rzeszów odbyło się uroczyste wręczenie Stypendiów Prezesa Rady Ministrów uczniom szkół ponadgimnazjalnych z województwa podkarpackiego. Tegoroczne stypendia otrzymało 247 uczniów. Uroczystego wręczenia dyplomów stypendialnych dokonali: Pani Małgorzata Chomycz-Śmigielska, Wojewoda Podkarpacki i Pan Jacek Wojtas, Podkarpacki Kurator Oświaty.
Stypendia Prezesa Rady Ministrów przyznawane są uczniom, którzy otrzymali promocję z wyróżnieniem i uzyskali najwyższą średnią ocen w swojej szkole.

Tegoroczną stypendystką

Prezesa Rady Ministrów została

Katarzyna Śnieżek

z klasy III Technikum w zawodzie technik hotelarstwa


Gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów!

zd 01Kształtowanie aktywnej postawy wobec życia osobistego, zawodowego, wyrabianie umiejętności poznawania siebie i oceniania swoich możliwości czy rozwijanie umiejętności niezbędnych do skutecznego znalezienia pracy lub podjęcia działalności gospodarczej – to cele VII edycji konkursu „Przedsiębiorczy Uczeń na Rynku Pracy”. Pierwszy etap konkursu został rozstrzygnięty 8 grudnia. Uczniowie klas maturalnych rozwiązywali test zawierający 20 pytań, który kwalifikował do drugiego etapu. Drugi etap odbył się 27 stycznia 2015, polegał na autoprezentacji na wybrane stanowisko pracy przed potencjalnym pracodawcą. Komisja konkursowa wyłoniła zwycięzców:
I miejsce    - Anna Deryniowska  ucz. kl. IV TH
II miejsce    - Iwona Pawłowska   ucz. kl. IV TH
III miejsce    -Ewelina Podkul        ucz. kl. IV TO
III miejsce    -Paulina Wajda ucz. kl. IV TO

                                Gratulujemy i życzymy powadzenia na rynku pracy!

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820