Podczas tegorocznej edycji szkolnego konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie” wyłoniono, spośród licznej grupy uczestników najlepszego kucharza, kelnera, barmana, baristę, cukiernika oraz hotelarza. W konkursie, który odbywał się w dniach 8-12 listopada 2014 r. oraz 28-29 stycznia 2015 r. uczniowie mieli za zadanie rozwiązać test z wiedzy teoretycznej oraz wykazać się umiejętnościami praktycznymi.
W kategorii „Najlepszy kucharz” zwyciężył Mateusz Krukar z klasy III Zasadniczej Szkoły Zawodowej w zawodzie kucharz. II miejsce zajął Grzegorz Wilusz, uczeń klasy II Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, a III miejsce Łukasz Milan z klasy IV Technikum w zawodzie kucharz.
W zmaganiach konkursowych o tytuł
„Najlepszego kelnera” wzięło udział 6 uczniów. Zadaniem uczestników było nakrycie stołu dla dwóch osób według wylosowanego zestawu menu oraz dokonanie prezentacji obsługi konsumenta. Po ostrej rywalizacji kelnerzy „zaserwowali” sobie:
I miejsce – Angelika Urbańska, kl. IV II miejsce – Paweł Śnieżek, kl. IV III miejsce – Piotr Smoleń, kl. II
W konkursie o tytuł
„Najlepszego barmana” wzięło udział ośmiu barmanów. Zadaniem uczestników było przygotowanie napoju mieszanego własnej kompozycji w dwóch porcjach bez posługiwania się recepturą. Na przygotowanie drinków barmani mieli wyznaczony czas – 5 minut, jeśli przygotowywali short drinki, 7 minut, jeśli przygotowywali long drink, łącznie z ich ugarnirowaniem. Barmani oceniani byli przez dwie komisje: techniczną i degustacyjną, które zdecydowały, że
najlepszymi barmanami są uczniowie klasy IV Technikum w zawodzie kelner.I miejsce zajął Paweł Śnieżek, na II miejscu uplasowała się Karolina Moskal, a III miejsce zajął Jarosław Jarosz. Wyróżnieniem została uhonorowana Dominika Baran - kl. III Technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych.
„Najlepszy barista” to kolejna kategoria, w której o tytuł rywalizowało 5 uczniów. Zadaniem uczestników było przygotowanie 2 porcji latte macchiato i 1 porcji cappuccino ze wzorem lanym z ręki lub rysowanym sosem i szpikulcem. Jury konkursowe zadecydowało, że najlepszym baristą jest Sabina Czubska z klasy IV Technikum w zawodzie technik organizacji usług gastronomicznych.
II i III miejsce uzyskali uczniowie klasy II Technikum w zawodzie technik technologii żywności: Kornel Pelczarski oraz Karolina Potocka.
Najlepszymi cukiernikami zostali uczniowie klasy II Technikum w zawodzie technik technologii żywności.
I miejsce uzyskała Karolina Potocka za wykonanie rolady biszkoptowej z żelką truskawkową i kremem adwokatowym,
II miejsce – Kornel Pelczarski za roladę czekoladową z kremem russel o smaku chałwowym,
III miejsce Mateusz Namysło za roladę biszkoptową z kremem russel czekoladowym.
W finale o tytuł „Najlepszego hotelarza” rywalizowali uczniowie klas Technikum w zawodzie hotelarz.
Ich zadaniem było dokonanie autoprezentacji w języku polskim i wybranym obcym oraz zaprezentowanie przygotowanej prezentacji multimedialnej o Iwoniczu-Zdroju. Poziom konkursu był bardzo wyrównany, prezentacje ciekawe. Najlepszym hotelarzem została Natalia Zygmunt z klasy I. Na drugim miejscu uplasowała się Joanna Bełch, uczennica klasy IV, natomiast III miejsce zajęły: Patrycja Drozd z klasy I oraz Klaudia Swatek z klasy II.
Gala finałowa szkolnego konkursu „Najlepszy uczeń w zawodzie” odbyła się 29 stycznia 2015 r. Podczas uroczystości wręczono dyplomy dla wszystkich uczestników oraz dokonano podsumowania.
Tegoroczny konkurs pokazał, że wielu uczniów posiada ciekawe pomysły i wielkie umiejętności, które właśnie ujawniają się w tego typu przedsięwzięciach. Każdy uczestnik wykazał się kreatywnością i dużym zaangażowaniem.
Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy dalszych sukcesów zawodowych.