UWAGA! Mieszkańcy internatu w pierwszej klasie zwolnieni są z opłaty za pobyt. Pokrywają tylko koszty wyżywienia!


Technikum na podbudowie gimnazjum 4-letnie

 Technik technologii żywności -  NOWY ZAWÓD w ofercie szkoły od 1 września 2013 r.

 

 Technik technologii żywności wykonuje swoją pracę w zakładach przetwórstwa spożywczego. Nadzoruje przebieg produkcji na stanowiskach pracy od przyjęcia surowców do zakładu i ich odpowiedniego składowania, przez obróbkę wstępną (sortowanie, mycie, obieranie, rozdrabnianie itp.), wytworzenie półproduktów, ich dalsze przetwarzanie (filtrowanie, wędzenie, zagęszczanie fermentowanie itp.), aż do uzyskania gotowych wyrobów, ich pakowanie i przekazanie do magazynu.

Do jego zadań należy również kontrola jakości surowców i produktów na każdym etapie procesu. Dokumentuje również zużycie surowców, dodatków, opakowań, ilości wyprodukowanych wyrobów i określa na tej podstawie normy zużycia materiałów i wydajności, zgodnie z obowiązującymi normami zakładowymi. Technik technologii żywności bierze udział w opracowywaniu receptur, instrukcji technologicznych oraz norm zakładowych dla wyrobu, wdraża je do produkcji (próby technologiczne) oraz koryguje zaobserwowane wady i braki.

Technik technologii żywności wykonuje także specjalistyczne analizy (fizyczne, chemiczne, mikrobiologiczne) surowców, półproduktów i wyrobów gotowych w warunkach laboratoryjnych.

Dodatkowym atutem dla zawodu technik technologii żywności jest zdobycie umiejętności w zawodzie cukiernik.

Praca w zawodzie cukiernika polega nie tylko na wytwarzaniu różnego asortymentu ciast, ciastek, tortów i deserów, ale również na tworzeniu dekoracji wyrobów gotowych, które dostarczają wrażeń smakowych i wizualnych konsumentowi. Cukiernik musi umieć ocenić jakość i przydatność surowców oraz prowadzić dokumentację związaną z rozliczeniem surowców i półproduktów. Cukiernik produkując wyroby cukiernicze posługuje się specjalistycznymi maszynami i urządzeniami, które w czasie kształcenia musi poznać i u mieć je obsługiwać. Dekoracje cukiernicze tworzone są głównie ręcznie i wymagają zdolności manualnych oraz plastycznych. Konieczna jest znajomość i umiejętność pracy z różnymi tworzywami dekoracyjnymi. W dużych zakładach przemysłowych produkcja odbywa się na liniach potokowych. Ważna jest również dbałość o higienę na stanowisku pracy oraz umiejętność jego organizacji zgodnie z wymaganiami bezpieczeństwa, higieny pracy i ergonomii. Celem nadrzędnym tych czynności jest dostarczenie wyrobu o najlepszej jakości, wytworzonego zgodnie z zasadami bezpieczeństwa zdrowotnego żywności.

 

TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH 

Technik żywienia i usług gastronomicznych Absolwent potrafi:

  • oceniać jakość żywności,
  • sporządzać potrawy i napoje,
  • planować i oceniać żywienie
  • organizować produkcję gastronomiczną,
  • planować i organizować usługi gastronomiczne,
  • stosować pojęcia z obszaru funkcjonowania gospodarki rynkowej,
  • stosować przepisy prawa dotyczące prowadzenia działalności gospodarczej,
  • prowadzić działania marketingowe,
  • posługiwać się językiem obcym (angielskim i niemieckim) ukierunkowanym zawodowo,
  • współpracować w zespole,
  • wprowadzać rozwiązania techniczne i organizacyjne wpływające na poprawę warunków i jakości pracy,
  • korzystać ze specjalistycznych programów komputerowych do planowania i rozliczania produkcji gastronomicznej.
  • dobierać urządzenia i sprzęt do wykonywania usług gastronomicznych,
  • kalkulować koszty usług gastronomicznych,
  • prowadzić sprzedaż usług gastronomicznych,
  • przygotować miejsca wykonania usług gastronomicznych,
  • przestrzegać zasad bezpieczeństwa i higieny pracy oraz stosować przepisy prawa dotyczące ochrony przeciwpożarowej i ochrony środowiska.

Absolwent może podejmować pracę w:

  • we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie),
  • obiektach zbiorowego żywienia,
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności,
  • organizacjach ochrony konsumenta oraz obiektach zbiorowego zakwaterowania
Może także samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą w zakresie usług cateringowych, hotelarskich i agroturystycznych.

 

TECHNIK HOTELARSTWA

Technik hotelarstwa Absolwent potrafi:

  • stosować przepisy prawa dotyczące usług hotelarskich,
  • stosować zasady i instrumenty marketingu w działalności hotelarskiej,
  • obsługiwać gościa hotelowego na różnych stanowiskach pracy,
  • organizować usługi turystyczne, rekreacyjne, kulturalne, gastronomiczne, okolicznościowe oraz konferencje i kongresy,
  • stosować różne formy obsługi konsumenta,
  • przyrządzać podstawowe potrawy i napoje,
  • nadzorować utrzymanie porządku i czystości w bazie noclegowej,
  • oceniać jakość świadczonych usług,
  • sporządzać dokumentację księgową i sprawozdania finansowe,
  • współpracować z firmami świadczącymi usługi dla bazy noclegowej,
  • prowadzić korespondencję i obsługiwać sprzęt biurowy,
  • postępować zgodnie z zasadami etyki i kultury zawodu,
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach.

 

Możliwości zatrudnienia

  • zakładach hotelarskich
  • ośrodkach wypoczynkowych
  • zakładach uzdrowiskowych
  • pensjonatach
  • zajazdach
  • kwaterach prywatnych
  • w bazach ruchomych (promowej, żeglugowej, kolejowej, lotniczej)
  • w organach administracji samorządowej zajmującej się usługami hotelarskimi
  • może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług hotelarskich

 

TECHNIK OBSŁUGI TURYSTYCZNEJ

Technik obsługi turystycznej Absolwent umie:
  • opracowywać programy imprez turystycznych
  • organizować imprezy turystyczne
  • zamawiać i rozliczać usługi turystyczne
  • kalkulować koszty zamawianych świadczeń
  • przygotowywać oferty turystyczne
  • obsługiwać klienta
  • promować usługi przedsiębiorstwa organizującego usługi turystyczne
  • udzielać informacji turystycznej
  • komunikować się w co najmniej 2 językach obcych
Absolwent może pracować w :
  • biurach i agencjach turystycznych,
  • ośrodkach informacji turystycznej
  • organach administracji samorządowej zajmujących się organizacją i promocją turystyki,
  • domach wczasowych
  • może prowadzić własne biuro podroży

 

KELNER

 Kelner - specjalizacja barman Absolwent umie:

  • przestrzegać zasad zabezpieczania jakości zdrowotnej żywności,
  • dokonywać jakościowej oceny potraw i napojów,
  • przestrzegać zasad racjonalnego żywienia,
  • przygotowywać sale konsumenckie do obsługi gastronomicznej,
  • komunikować się z konsumentami oraz współpracownikami,
  • doradzać konsumentom w wyborze potraw i napojów,
  • przyjmować i rejestrować zamówienia konsumenckie,
  • obsługiwać konsumentów w placówkach prowadzących działalność gastronomiczną,
  • planować i organizować gastronomiczną obsługę imprez oraz przyjęć okolicznościowych,
  • dokonywać rozliczeń gotówkowych i bezgotówkowych,
  • rozliczać się z pobranych potraw i napojów oraz z utargu,
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.
Możliwości zatrudnienia:
  • we wszystkich firmach prowadzących działalność gastronomiczną (restauracje, kawiarnie, pensjonaty, domy wczasowe, bary)
  • a statkach i promach pasażerskich
  • może organizować i obsługiwać imprezy okolicznościowe i cateringowe
  • może samodzielnie prowadzić działalność gospodarczą
  • może pracować jako barman, barista.

Szkoła zapewnia ukończenie kursu barmańskiego I-go stopnia prowadzonego przez doświadczonych barmanów ze Stowarzyszenia Barmanów Polskich.

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820