W poniedziałek 5 marca mieliśmy wizytę bardzo sympatycznych gości-uczniów II klasy podstawowej Zespołu Szkół w Iwoniczu-Zdroju. Wspólnie braliśmy udział w warsztatach "Matematyka w kuchni". Pod kierunkiem nauczyciela technologii oraz uczniów klasy II szkoły zawodowej młodzi adepci sztuki kulinarnej zgłębiali matematyczne receptury, w wyniku których powstały pyszne ciasteczka i muffinki.
Read moreO szkole
Wydarzenia - Aktualności
Uczniowie naszej szkoły w konkursie barmana i kucharza po raz kolejny zanotowali sukcesy w XIX Małopolskim Konkursie Szkół Gastronomicznych w Krakowie. Tematem konkursu było ,,Na królewskim stole’’. W zawodzie kucharz każdy uczestnik miał wykonać dwie potrawy: -zakąskę zimną zaprojektowaną przez siebie oraz danie przygotowane z obowiązkowym użyciem polędwiczki wieprzowej, kaszy oraz warzywa z grupy kapustnych. Potrawy miały być projektowane zgodnie z tematem konkursu. Czas na wykonanie potraw wynosił 180 minut. Uczestnik konkursu miał wydać zakąskę zimną w ilości: 2 porcje oraz co najmniej 8 porcji w naczyniu wieloporcjowym oraz danie obowiązkowe w ilości 2 porcje. Poza niełatwymi zmaganiami nasi uczniowie okazali się mistrzami rywalizując z 33 kucharzami.
Read moreJuszka tak naprawdę nazywa się Anna Maria Zając i tymczasowo pomieszkuje w Krośnie. Ale ciągnie ją znowu do Afryki, gdzie spędziła kilka niesamowitych miesięcy. A Juszka wzięła się właśnie z tego zamiłowania do podróżowania, wędrowania, poznawania ciągle czegoś nowego. Jako, że ziemia iwonicka jest jej dość bliska, odpowiedziała pozytywnie na nasze zaproszenie i przyjechała aby pokazać nam i opowiedzieć jak podróżowała „autostopem i pieszo przez Gwineę Bissau i Konakry”.
Read moreZapraszamy na spotkanie z niezwykłą podróżniczką Anną Marią Juszką Zając z Krosna-Polanki pt. „Autostopem i pieszo przez Gwineę Bissau i Konakry”.
Podróżniczka pisze o sobie:
„Cześć, nazywam się Juszka i cierpię na zakaźną chorobę zwaną - Afryka. To wcale nie taka groźna choroba. Objawia się nieustanną potrzebą powracania na Czarny Ląd i szukania tego "czegoś", co występuje tylko w Afryce i próżno szukać tego w Europie czy gdziekolwiek indziej. To "coś" to taki spokój wewnętrzny i życie chwilą, które jest możliwe tylko tam, wśród wiecznie uśmiechniętych ludzi, na piaszczystych drogach i w gorącym słońcu.
Read more
Zimowy rajd pieszy to doskonała przechadzka dla małych i dużych, dla tych wytrawnych i tych dopiero początkujących wędrowców. Chcieliśmy spróbować swoich sił, sprawdzić jak „się miewa” nasza kondycja na początku roku. Niezrażeni nocnym mrozem osiągającym rześkie minus piętnaście spotkaliśmy się w równie rześki poranek i minus osiem . A naszym celem była trasa między-uzdrowiskowa przez Przymiarki.
Radośni i zadowoleni, zaopatrzeni w obowiązkowe czapki, szaliki i rękawiczki, po szczegółowej kontroli przygotowania do wyprawy, ruszyliśmy przed siebie przez śnieżne zaspy i wydeptane ścieżki.
Read moreAdrianna Jurczak i Wojciech Marek otrzymali tytuł finalisty IV Kulinarnego Pucharu Śląska Szkół Gastronomicznych. W zmaganiach konkursowych wzięło udział kilkadziesiąt szkół. O zdobyciu tego tytułu i reprezentacji szkoły w finale decydowały opracowane autorskie normatywy na zakąskę i deser nawiązujący do tradycji kuchni śląskiej w nowoczesnych odsłonach a także ich wykonanie. Oto potrawy, które zdecydowały o wejściu do finału:
- przystawka „Śląski kartofel z fantazją śledziową w asyście dipu sztygarowego”
- deser „ Sernik cytrynowo – imbirowy z szatą sosu pomarańczowego z dodatkiem chili i wódki Złotej Wałbrzyskiej i kawioru górniczego”.