„PODRÓŻE ZE SMAKIEM”

1. „GASTRONOMIK” WYRUSZA W „PODRÓŻE ZE SMAKIEM” DO WŁOCH I HISZPANII 

W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich będzie realizowany projekt „Podróże ze smakiem”, finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Erasmus+. Nazwa projektu ściśle oddaje charakter zadań, które czekają na uczestników projektu: poznanie i odkrywanie smaków i gustów kraju docelowego, dzielenie się smakiem i gustem narodowym – polskim, i regionalnym - podkarpackim, odnalezienie wartości w odmienności kuchni i kultury, wykorzystanie zdobytej wiedzy do rozwoju osobistego, szkoły, regionu i kraju.

Głównym celem w odniesieniu do uczniów jest zapewnienie im możliwości zdobycia zawodowego, profesjonalnego doświadczenia i wykształcenia na międzynarodowym poziomie, co pozwoli na zwiększenie szans uczestników na zatrudnienie poprzez zdobycie nowych umiejętności, w tym językowych zawodowych, wiedzy i doświadczenia, a także wpłynie na wyrównywanie ich szans życiowych i na rynku pracy.

Równolegle projekt wpłynie na podniesienie jakości kształcenia zawodowego w szkole poprzez porównanie i wykorzystanie doświadczeń zbliżonych instytucji zagranicznych, inspirując biorących udział w projekcie nauczycieli do zintensyfikowania innowacyjnych działań i poszerzając ich wiedzę i umiejętności. Bezpośredni kontakt oraz praca z klientem i pracodawcą zagranicznym wpłynie na motywację stażystów do nauki, doskonalenie umiejętności. Szczególny wpływ przewidywany jest w odniesieniu do konieczności świadomej nauki języków obcych jako niezbędnego narzędzia pracy na rynku europejskim i światowym.

Dobór krajów i doświadczonych organizacji partnerskich, Hiszpania, Centro Superior de Hostelería del Mediterráneo, Włochy, YouNet, pozwala na szczególne ukierunkowanie nauki i praktyki w celu poznania i rozpowszechniania zasad i przepisów charakterystycznej kuchni narodowej i regionalnej. Kuchnia włoska i hiszpańska są znane i cenione w przemyśle gastronomicznym, więc uczeń/absolwent, który może potwierdzić swoje umiejętności w tej dziedzinie, zwiększa swoje szanse zatrudnienia na rynku pracy, a także na otworzenie własnej działalności gospodarczej.

Poznanie i rozpowszechnianie cenionej i zalecanej przez dietetyków diety śródziemnomorskiej ma szansę wpłynąć na poprawę zwyczajów żywieniowych uczniów, ich rodzin, środowiska lokalnego i innych osób, do których dotrze informacja o efektach projektu.

Planowane są 4 grupy wyjazdowe, dwie do Włoch i dwie do Hiszpanii. W projekcie weźmie bezpośredni udział 60 osób, ale liczba osób zaangażowanych w przygotowanie i upowszechnianie będzie znacznie większa.

Wkrótce podane zostaną szczegółowe zasady i kryteria rekrutacji uczestników projektu. Wyjazd pierwszej grupy planowany jest już we wrześniu 2014.

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820