Uczniowie
„PODRÓŻE ZE SMAKIEM”
1. „GASTRONOMIK” WYRUSZA W „PODRÓŻE ZE SMAKIEM” DO WŁOCH I HISZPANII
W Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich będzie realizowany projekt „Podróże ze smakiem”, finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Erasmus+. Nazwa projektu ściśle oddaje charakter zadań, które czekają na uczestników projektu: poznanie i odkrywanie smaków i gustów kraju docelowego, dzielenie się smakiem i gustem narodowym – polskim, i regionalnym - podkarpackim, odnalezienie wartości w odmienności kuchni i kultury, wykorzystanie zdobytej wiedzy do rozwoju osobistego, szkoły, regionu i kraju.
Głównym celem w odniesieniu do uczniów jest zapewnienie im możliwości zdobycia zawodowego, profesjonalnego doświadczenia i wykształcenia na międzynarodowym poziomie, co pozwoli na zwiększenie szans uczestników na zatrudnienie poprzez zdobycie nowych umiejętności, w tym językowych zawodowych, wiedzy i doświadczenia, a także wpłynie na wyrównywanie ich szans życiowych i na rynku pracy.
Równolegle projekt wpłynie na podniesienie jakości kształcenia zawodowego w szkole poprzez porównanie i wykorzystanie doświadczeń zbliżonych instytucji zagranicznych, inspirując biorących udział w projekcie nauczycieli do zintensyfikowania innowacyjnych działań i poszerzając ich wiedzę i umiejętności. Bezpośredni kontakt oraz praca z klientem i pracodawcą zagranicznym wpłynie na motywację stażystów do nauki, doskonalenie umiejętności. Szczególny wpływ przewidywany jest w odniesieniu do konieczności świadomej nauki języków obcych jako niezbędnego narzędzia pracy na rynku europejskim i światowym.
Dobór krajów i doświadczonych organizacji partnerskich, Hiszpania, Centro Superior de Hostelería del Mediterráneo, Włochy, YouNet, pozwala na szczególne ukierunkowanie nauki i praktyki w celu poznania i rozpowszechniania zasad i przepisów charakterystycznej kuchni narodowej i regionalnej. Kuchnia włoska i hiszpańska są znane i cenione w przemyśle gastronomicznym, więc uczeń/absolwent, który może potwierdzić swoje umiejętności w tej dziedzinie, zwiększa swoje szanse zatrudnienia na rynku pracy, a także na otworzenie własnej działalności gospodarczej.
Poznanie i rozpowszechnianie cenionej i zalecanej przez dietetyków diety śródziemnomorskiej ma szansę wpłynąć na poprawę zwyczajów żywieniowych uczniów, ich rodzin, środowiska lokalnego i innych osób, do których dotrze informacja o efektach projektu.
Planowane są 4 grupy wyjazdowe, dwie do Włoch i dwie do Hiszpanii. W projekcie weźmie bezpośredni udział 60 osób, ale liczba osób zaangażowanych w przygotowanie i upowszechnianie będzie znacznie większa.
Wkrótce podane zostaną szczegółowe zasady i kryteria rekrutacji uczestników projektu. Wyjazd pierwszej grupy planowany jest już we wrześniu 2014.