O szkole
Kształtowanie właściwych nawyków i zachowań żywieniowych, podniesienie poziomu wiedzy żywieniowej wśród dzieci i młodzieży, która w istotny sposób może zmienić na lepsze ich całe życie to cele programu Zielonej Szkoły "Jedz zdrowo, żyj zdrowo", który prowadzony był w naszej szkole w dniach od 21 do 23 kwietnia tego roku. Inicjatorem i koordynatorem programu była firma BIOERD współpracująca ze Stowarzyszeniem Zdowie i Natura, które od kilku lat walczy ze „śmieciowym jedzeniem” i otyłością wśród dzieci i młodzieży oraz propaguje zdrowy styl życia jako metodę walki z chorobami cywilizacyjnymi.
Misję realizacji zadań programowych Zielonej Szkoły powierzono naszej placówce, aby pod profesjonalnym okiem specjalistów z zakresu żywienia nauczyć dzieci i młodzież praktycznej wiedzy z zakresu przygotowania zdrowych i smacznych posiłków.
Podczas trzydniowego pobytu 70 osobowej grupy uczestników w naszej szkole zorganizowano dla nich atrakcyjne zajęcia, warsztaty, wycieczkę po Iwoniczu-Zdroju a także zapewniono całodzienne wyżywienie – smaczne i zdrowe posiłki. W pierwszym dniu uczestnicy wzięli udział w zajęciach na temat zdrowego odżywiania i umiejętności przygotowywania posiłków, w konkursie „Jedz zdrowo, żyj zdrowo” oraz zwiedzili atrakcje Iwonicza-Zdroju. W następnym dniu uczestnicy mieli okazję zobaczyć Rymanów-Zdrój, Rudawkę Rymanowską - miejsce kultowe dla wielu miłośników przyrody. Po obfitującej w atrakcje wycieczce uczestnicy zapoznali się z kolejnym tematem realizowanym w naszej szkole. Omawianym zagadnieniem była umiejętność czytania etykiet na produktach żywnościowych i wyciągania wniosków w celu zakupu najlepszych i najzdrowszych produktów oraz zapoznanie dzieci i młodzieży z możliwością korzystania z szerokiego asortymentu darów natury jak zioła, ziarna zbóż, niektóre liście drzew i innych produktów natury jak choćby sok z brzozy. W ostatnim dniu programu Zielonej Szkoły przedstawiono prezentacje kuchni regionalnej podkarpackiej i żydowskiej . Odbyły się także quizy i zabawy dotyczące prezentowanych tematów. Ciekawym doświadczeniem były ćwiczenia praktyczne, w czasie których uczestnicy sporządzali proziaki i chlebki wieloziarniste. Ponadto odbył się pokaz carvingu uczniów naszej szkoły, po którym uczestnicy mogli samodzielnie wykonać dekoracje z warzyw. Uczniowie Zielonej Szkoły mieli okazję zobaczyć pracownie zawodowe i zapoznać się z profesjonalnym wyposażeniem gastronomicznym naszej szkoły. Dodatkową atrakcją był pokaz żonglerki butelkami i kubkami barmańskimi, który wzbudził szczególne zainteresowanie.
Na zakończenie pobytu uczestników Zielonej Szkoły został zorganizowany uroczysty obiad w formie bankietu amerykańskiego, gdzie zaserwowano pyszne i zdrowe potrawy takie jak: zupa z soczewicy czy maślanki, gołąbki z kaszy gryczanej zielonej i porów, pierogi z kaszy i sera, dorsz po żydowsku. W bufecie z deserami bezkonkurencyjny okazał się placek z buraków, chociaż ciasto marchewkowe również było wyśmienite.
Na powrotną drogę każdy z uczniów Zielonej Szkoły otrzymał zestaw ziaren „Gomasio” oraz chlebek wieloziarnisty. Uczestnicy byli zachwyceni poziomem przeprowadzonych szkoleń, panującą rodzinną atmosferą czego dowodem były gorące podziękowania ze strony opiekunów jak i organizatora.
Iwonicki Gastronomik po raz pierwszy uczestniczył w tego rodzaju przedsięwzięciu pokazując, że jesteśmy gotowi na różne zadania. Oprócz założonych w programie celów chcieliśmy także przybliżyć uczniom, którzy w przyszłości będą wybierać szkoły ponadgimnazjalne, jak szeroki wachlarz możliwości daje szkoła zawodowa.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2481:zielona-szkola-w-iwonickim-gastronomiku&catid=113:wydarzenia-aktualnosci&Itemid=902#sigProIddc03f25fae