SOSW
„Kuchnia włoska na polskim stole” to temat przewodni XII edycji Wojewódzkiego Konkursu „Najsprawniejszy w Zawodzie Kucharz”, który odbył się 14 maja 2015 r., a którego organizatorem tradycyjnie była nasza szkoła.
Oficjalne otwarcie z udziałem uczestników, ich opiekunów oraz zaproszonych gości odbyło się o godz. 9:00. Dyrektor ZSGH Jan Barsznica, występujący w roli organizatora i gospodarza konkursu, przestawił jego ideę, powitał przybyłych gości w osobach: Wicestarosty Powiatu Krośnieńskiego Adolfa Kasprzyka, przedstawicielki Biura Poselskiego posłanki Elżbiety Łukacijewskiej, przedstawicieli restauratorów a także członków jury: Justynę Szepieniec, Renatę Gaweł i Jerzego Jakiełę. W swoim przemówieniu dyrektor skierował słowa podziękowania do wszystkich sponsorów, dzięki którym ta edycja konkursu mogła zostać przygotowana na tak wysokim poziomie. Szczególne słowa wdzięczności złożył na ręce Katarzyny Rysz-Jęczkowskiej, reprezentującej Biuro Poselskie posłanki Elżbiety Łukacijewskiej, za ufundowanie cennych nagród dla laureatów konkursu.
Do tegorocznej rywalizacji przystąpiły dwuosobowe drużyny ze Specjalnych Ośrodków Szkolno-Wychowawczych województwa podkarpackiego i małopolskiego, o profilu gastronomicznym: z Rzeszowa, Mielca, Grębowa, Krakowa, Frysztaka i Iwonicza-Zdroju.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2514:wloskie-klimaty-podczas-wojewodzkiego-konkursu&catid=123&Itemid=1008#sigProId6f7209d66b
Zadaniem uczniów było przygotowanie dwóch potraw z kuchni włoskiej:
-dowolnej, z surowców własnych
-oraz obowiązkowej, na wykonanie której uczniowie otrzymali wyznaczone produkty.
Konkurs przebiegał pod nadzorem dwóch losowo wybranych komisji:
-technicznej, której zadaniem była ocena organizacji, techniki i higieny wykonania potraw
oraz degustacyjnej, która oceniała stronę wizualną i smakową potrawy.
Laureatami XII WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU „NAJSPRAWNIEJSZY W ZAWODZIE KUCHARZ” zostali:
I. Agnieszka Biały i Karolina Barud –SOSW Iwonicz-Zdrój
II. Katarzyna Baran i Monika Podlasek – SOSW Grębów
Komisja konkursowa przyznała trzy III miejsca dla:
III. Anna Rusin, Marek Puła – SOSW Mielec
III. Mateusz Mazur, Mateusz Zimny – SOSW Frysztak
III. Agnieszka Jelito, Bartłomiej Klimek – SOSW Kraków
Wszystkim uczniom i ich opiekunom bardzo dziękujemy i życzymy dalszych sukcesów gastronomicznych.
Warto nadmienić, że sukcesy uczniów odzwierciedlają kilkuletni trud nauczycieli przedmiotów zawodowych, którzy nie szczędzą wysiłku, aby przyszłych adeptów sztuki gastronomicznej jak najlepiej przygotować do przyszłego zawodu, wyposażyć w wiedzę i niezbędne umiejętności, które pozwolą im stać się konkurencyjnymi na rynku pracy i dać wewnętrzną satysfakcję.
W tym dniu odbyła się również V edycja konkursu "Najsprawniejszy w zawodzie pracownik pomocniczy obsługi hotelowej” – relacja w następnym artykule.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=2514:wloskie-klimaty-podczas-wojewodzkiego-konkursu&catid=123&Itemid=1008#sigProId6fedfdfd4f
Organizatorzy składają szczególne podziękowania sponsorom XII WOJEWÓDZKIEGO KONKURSU „NAJSPRAWNIEJSZY W ZAWODZIE KUCHARZ”. A należą do nich:
- Elżbieta Łukacijewska – poseł do Parlamentu Europejskiego
- Krośnieńskie Huty Szkła
- „Dwa Klimaty” Bronisław Giefert i Barbara Korab-Giefert
- Hurtownia „AGET”
- Salon firan i zasłon „ALA”
- BIUROSERVICE S.J.
- Hurtownia „GERLACH”
- Hurtownia „INSTALATOR”
- Krośnieńskie Fabryki Mebli „Krofam”
- Nowy Dom s. c. – p. Trygar
- Robert Hadała – restauracja „Zdrojowa”
- Joanna Grygierczyk – „Klimat”
- Hurtownia „IMPAK"
- Delikatesy Centrum Lubatówka
- Firma Handlowa „Domicela”
- Hurtownia „Frutex” Krosno
- Sklep „Jedynka” Iwonicz-Zdrój
- OSM Jasienica Rosielna
- Tadeusz Pisula
- Sanatorium „Piast”
- Sanatorium „Górnik”
- Lidia i Andrzej Fiejdasz
- Delikatesy „Zielony Koszyk"
SERDECZNIE DZIĘKUJEMY