Jak zorganizować ekskluzywne przyjęcie czy bankiet okolicznościowy na wysokim poziomie? Czy łatwo zaplanować wytworne menu, aby koszty przyjęcia nie były zbyt wysokie dla organizatora? Właśnie takie zagadnienia były omawiane na szkoleniu prowadzonym przez pana Jacka Świerka z Podkarpackiej Akademii Kulinarnej, w którym uczestniczyli nauczyciele przedmiotów zawodowych.

Warsztaty rozpoczęły się od planowania i kalkulowania potraw bankietowych. Podczas organizowania bankietu  należy wykazać się pomysłowością, aby stoły „uginały się”  od pełnych półmisków, wykwintnych przekąsek bankietowych, które niekoniecznie będą szokować swoim kosztem. Kluczem okazuje się ciekawy pomysł na wyśmienite potrawy, które swoim smakiem i wyglądem zaskoczą nawet bardzo wybrednych gości.

Wystawne przyjęcie wymaga z pewnością doskonałej oprawy w postaci odpowiedniego miejsca i profesjonalnej obsługi. To jednak nie wystarczy, bo sercem całego bankietu powinny być oryginalne potrawy i desery. Propozycje takich przekąsek i deserów zostały przygotowane w dalszej części warsztatów kulinarnych. Na stole bankietowym zagościły: szaszłyczki z wieprzowiny z bananami, filet drobiowy z musem łososiowym, sola na sosie balsamicznym, terrina z suma podawana z dresingiem ziołowo-miodowo-koniakowym, sałatka bankietowa i „cztery pory roku”, pieczeń z foie Gras, pieczona kaczka z rozmarynem podawana na jabłkach z żurawiną, polędwica w sosie bordowskim, marynowana polędwica w asyście ziół grillowana podawana z pikantną gruszką i piramidką kaszy gryczanej doprawianej wątróbką drobiową i cebulką, bułeczki maślane – fokacja, Kadaifi, czarne naleśniki z kremem czekoladowo-śliwkowym oraz wyborne śliwki w czekoladzie.

Każda część menu współtworzy klimat przyjęcia na wysokim poziomie. Nawet takie z pozoru drobiazgi, jak choćby przekąski mają wielki wpływ na wrażenie, które odniosą zaproszeni goście. Nowe pomysły kulinarne przedstawione na szkoleniu na pewno zagoszczą na licznych bankietach, które nasza szkoła ma zaszczyt organizować.
 

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820