O szkole
Jak zorganizować ekskluzywne przyjęcie czy bankiet okolicznościowy na wysokim poziomie? Czy łatwo zaplanować wytworne menu, aby koszty przyjęcia nie były zbyt wysokie dla organizatora? Właśnie takie zagadnienia były omawiane na szkoleniu prowadzonym przez pana Jacka Świerka z Podkarpackiej Akademii Kulinarnej, w którym uczestniczyli nauczyciele przedmiotów zawodowych.
Warsztaty rozpoczęły się od planowania i kalkulowania potraw bankietowych. Podczas organizowania bankietu należy wykazać się pomysłowością, aby stoły „uginały się” od pełnych półmisków, wykwintnych przekąsek bankietowych, które niekoniecznie będą szokować swoim kosztem. Kluczem okazuje się ciekawy pomysł na wyśmienite potrawy, które swoim smakiem i wyglądem zaskoczą nawet bardzo wybrednych gości.
Wystawne przyjęcie wymaga z pewnością doskonałej oprawy w postaci odpowiedniego miejsca i profesjonalnej obsługi. To jednak nie wystarczy, bo sercem całego bankietu powinny być oryginalne potrawy i desery. Propozycje takich przekąsek i deserów zostały przygotowane w dalszej części warsztatów kulinarnych. Na stole bankietowym zagościły: szaszłyczki z wieprzowiny z bananami, filet drobiowy z musem łososiowym, sola na sosie balsamicznym, terrina z suma podawana z dresingiem ziołowo-miodowo-koniakowym, sałatka bankietowa i „cztery pory roku”, pieczeń z foie Gras, pieczona kaczka z rozmarynem podawana na jabłkach z żurawiną, polędwica w sosie bordowskim, marynowana polędwica w asyście ziół grillowana podawana z pikantną gruszką i piramidką kaszy gryczanej doprawianej wątróbką drobiową i cebulką, bułeczki maślane – fokacja, Kadaifi, czarne naleśniki z kremem czekoladowo-śliwkowym oraz wyborne śliwki w czekoladzie.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=272:catering-to-tak%c5%bce-sztuka&catid=113&Itemid=902#sigProId62aa6e016d