Dla kandydatów
Absolwent potrafi:
- dokonywać jakościowej oceny surowców, półproduktów i potraw,
- przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne,
- przestrzegać zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej żywności,
- dobierać surowce do produkcji potraw i napojów,
- sporządzać półprodukty, potrawy i napoje,
- zestawiać potrawy i napoje w dania oraz posiłki,
- stosować zasady racjonalnego żywienia,
- sporządzać kalkulację cenową potraw i napojów,
- opracowywać ofertę kulinarną,
- wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów,
- dobierać zastawę stołową do ekspedycji potraw,
- przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
- udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.
Absolwent może podejmować pracę w:
- we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie),
- obiektach zbiorowego żywienia,
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności,