kucharz

Absolwent potrafi:

  • dokonywać jakościowej oceny surowców, półproduktów i potraw,
  • przechowywać surowce, półprodukty i wyroby kulinarne,
  • przestrzegać zasad zabezpieczenia jakości zdrowotnej żywności,
  • dobierać surowce do produkcji potraw i napojów,
  • sporządzać półprodukty, potrawy i napoje,
  • zestawiać potrawy i napoje w dania oraz posiłki,
  • stosować zasady racjonalnego żywienia,
  • sporządzać kalkulację cenową potraw i napojów,
  • opracowywać ofertę kulinarną,
  • wykonywać czynności związane z ekspedycją potraw i napojów,
  • dobierać zastawę stołową do ekspedycji potraw,
  • przestrzegać przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy, ochrony przeciwpożarowej oraz ochrony środowiska podczas wykonywania zadań zawodowych,
  • udzielać pierwszej pomocy poszkodowanym w wypadkach przy pracy.

Absolwent może podejmować pracę w:

  • we wszelkiego rodzaju podmiotach gospodarczych zajmujących się prowadzeniem działalności gastronomicznej (hotele, restauracje, kawiarnie, bary, pensjonaty, promy, statki pasażerskie),
  • obiektach zbiorowego żywienia,
  • instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
  • instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywności,

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820