Dla kandydatów
OFERTA KSZTAŁCENIA dla gimnazjalistów
BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA
Nauka w branżowej szkole I stopnia trwa 3 lata. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe w zakresie jednej kwalifikacji. Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia i zdaniu egzaminu z kwalifikacji absolwent uzyska dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe, a także otrzyma wykształcenie zasadnicze branżowe. W trakcie nauki uczeń zdaje egzamin zawodowy z kwalifikacji pod koniec trzeciej klasy. Po ukończeniu nauki w branżowej szkole I stopnia uczeń może kontynuować naukę w branżowej szkole II stopnia. II stopień branżowej szkoły funkcjonuje w zawodach, które mają kontynuację na poziomie technika. Po ukończeniu branżowej szkoły II stopnia i po zdaniu egzaminu z zakresu drugiej kwalifikacji, absolwent uzyska wykształcenie średnie branżowe oraz dyplom technika. Absolwenci branżowej szkoły I stopnia, którzy nie zdecydują się na naukę w branżowej szkole II stopnia, będą mogli podjąć pracę lub wybrać liceum ogólnokształcące dla dorosłych począwszy od II klasy oraz zdecydować się na kwalifikacyjne kursy zawodowe.
Uczeń kończący branżową szkołę I stopnia w ZSGH w Iwoniczu-Zdroju posiada dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:
- Świadectwo ukończenia branżowej szkoły I stopnia;
- Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe oraz suplement do dyplomu
- Certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte na bezpłatnych kursach i warsztatach w szkole realizowanych w ramach projektów UE np. warsztaty sushi, kuchnie różnych regionów świata.
Dlatego warto wybrać branżową szkołę I stopnia w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
Uczniowie mieszkający w internacie w klasie pierwszej zwolnieni są z opłat za pobyt.
z innowacją
„Ekspedycja i podawanie potraw i napojów”
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
* przechowywania żywności
* sporządzania potraw i napojów
* wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów (umiejętność poszerzona o obsługę gościa w ramach innowacji)
Celem innowacyjnego kształcenia w zawodzie kucharz jest przygotowanie absolwenta do efektywnego wykonywania zadań zawodowych w warunkach obecnego rynku pracy. Zainteresowanie zdobyciem wiedzy z zakresu podawania potraw i napojów jest bardzo duże. Uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz wiążą swoją przyszłość zawodową z pracą w zakładach gastronomicznych świadczących usługi na wysokim poziomie, dlatego dodatkowe kompetencje związane z obsługą kelnerską są im niezbędne.
Uczeń w ramach innowacji:
* uczy się tworzenia karty menu
* poznaje zasady nakrywania do stołu do określonego menu
* poznaje zasady obsługi gości różnymi metodami
* uczy się dobierać zastawę stołową do potraw i napojów
* poznaje zasady zachowania się przy stole
* stosuje wiedzę w praktycznym działaniu
Język obcy: język angielski
KWALIFIKACJE:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów
MIEJSCA PRACY:
* restauracje;
* hotele;
* kawiarnie;
* bary;
* pensjonaty;
* promy;
* statki pasażerskie;
* obiekty zbiorowego żywienia;
* instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
* instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywności.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie piekarz jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
* przygotowywania surowców do produkcji wyrobów piekarskich;
* sporządzania półproduktów piekarskich;
* dzielenia ciasta i kształtowania kęsów na wyroby piekarskie;
* przeprowadzania rozrostu oraz wypieku pieczywa;
* obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów piekarskich.
Uczeń:
* uczy się określać rodzaje wyrobów piekarskich;
* uczy się prowadzić rozliczenia technologiczne zużycia surowców do produkcji pieczywa.
Język obcy: język angielski
KWALIFIKACJE:
TG.03. Produkcja wyrobów piekarskich
MIEJSCA PRACY:
* rzemieślnicze i przemysłowe zakłady piekarskie;
* cukiernie;
* zakłady gastronomiczne;
* punkty sprzedaży pieczywa;
* własna działalność gospodarcza.
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie cukiernik jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
* obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych;
* sporządzania półproduktów cukierniczych;
* sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych;
* dekorowania wyrobów cukierniczych.
Uczeń:
* uczy się rozróżniać grupy produktów cukierniczych oraz oceniać ich wartość kaloryczną;
* poznaje zasady prowadzenia dokumentacji produkcji;
* uczy się kalkulować ceny wyrobów gotowych cukierniczych i ciastkarskich;
* potrafi rozliczać zużycie surowców;
* wie jak przechowywać surowce, półprodukty i wyroby cukiernicze.
Język obcy: język angielski
KWALIFIKACJE:
TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych
MIEJSCA PRACY:
* zakłady wytwarzające artykuły cukiernicze;
* wytwórnie ciast;
* zakłady produkujące wyroby czekoladowe;
* lodziarnie;
* zakłady wytwarzające pieczywo cukiernicze;
* własny zakład cukierniczy.