Dla kandydatów
OFERTA KSZTAŁCENIA dla gimnazjalistów
TECHNIKUM
Nauka w technikum trwa 4 lata. Obejmuje ona zarówno przedmioty ogólne, jak i zawodowe realizowane w systemie modułowym. W trakcie nauki uczeń zdaje egzaminy zawodowe z dwóch kwalifikacji. Pierwszy odbywa się w sesji zimowej (styczeń-luty) klasy trzeciej, drugi w sesji zimowej klasy czwartej. Po każdym egzaminie uczeń otrzymuje świadectwo potwierdzające kwalifikację w zawodzie. Po ukończeniu szkoły i zdaniu obydwu kwalifikacji absolwent otrzymuje dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe. W trakcie nauki uczeń realizuje program praktyk zawodowych w różnym wymiarze w zależności od zawodu w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu. Może sam zdecydować o miejscu odbycia praktyk lub wybrać zakład proponowany przez szkołę.
Po ukończeniu nauki w technikum uczeń może przystąpić do egzaminu maturalnego, a następnie kontynuować naukę na studiach wyższych, na kierunkach niezależnych od wyuczonego wcześniej zawodu. Ma również możliwość uzupełniania swoich umiejętności na kwalifikacyjnych kursach zawodowych lub w szkołach policealnych.
Uczeń kończący technikum w ZSGH w Iwoniczu-Zdroju może uzyskać dokumenty świadczące o dobrym przygotowaniu do startu w dorosłość:
- Świadectwo ukończenia technikum;
- Świadectwo maturalne;
- Świadectwo potwierdzające zdanie I kwalifikacji
- Świadectwo potwierdzające zdanie II kwalifikacji
- Dyplom potwierdzający kwalifikacje zawodowe i suplement do dyplomu
- Certyfikaty potwierdzające umiejętności zdobyte na bezpłatnych kursach i warsztatach w szkole, realizowanych w ramach projektów UE np. kurs barmański, warsztaty sushi, kurs baristyczny;
- Certyfikat potwierdzający odbycie stażu za granicą realizowanego w ramach projektów UE
- Pozytywna opinia z odbytych praktyk zawodowych.
Dlatego warto wybrać technikum w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju.
UWAGA! Mieszkańcy internatu w pierwszej klasie zwolnieni są z opłaty za pobyt.
4-letnie technikum na podbudowie gimnazjum:
z kwalifikacją: Produkcja wyrobów cukierniczych
z innowacją BARISTA – PROFESJONALNE PARZENIE I PODAWANIE KAWY
Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie technik technologii żywności jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
* sporządzania wyrobów cukierniczych;
* wytwarzania produktów spożywczych;
* obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych do produkcji wyrobów spożywczych;
* organizowania i nadzorowania przebiegu procesów technologicznych w przetwórstwie spożywczym;
* przygotowania surowców, dodatków do żywności i materiałów pomocniczych do produkcji wyrobów cukierniczych
* opracowania projektów dekoracji wyrobów cukierniczych
* wykonywania dekoracji cukierniczych
* konfekcjonowania wyrobów cukierniczych
Uczeń w ramach innowacji:
* poznaje różne rodzaje kaw;
* przygotowuje się do profesjonalnego parzenia i podawania kawy;
* uczy się tworzenia wzorów na kawie.
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 4 tygodnie (160 godzin) w zakładach przetwórstwa spożywczego, cukierniach, piekarniach.
KWALIFIKACJE:
TG.04. Produkcja wyrobów cukierniczych
TG. 17. Organizacja i nadzorowanie produkcji wyrobów spożywczych
MIEJSCA PRACY:
* zakłady przemysłu cukierniczego;
* cukiernie;
* zakłady przetwórstwa spożywczego;
* pracownie analityczne.
z innowacją SOMMELIER – PROFESJONALNY SERWIS WIN
Absolwent Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju w zawodzie kelner jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
* przygotowywania sal konsumpcyjnych do obsługi gości;
* wykonywania czynności związanych z obsługą gości;
* planowania i organizowania obsługi przyjęć okolicznościowych
* sporządzania dokumentacji usług gastronomicznych
* rozliczania usług kelnerskich i kosztów usług gastronomicznych
* wykonywania czynności barmańskich
* wykonywania czynności baristycznych
Uczeń w ramach innowacji:
* poznaje rodzaje i charakterystykę win oraz regionów winiarskich;
* uczy się dobierać wina do potraw;
* przygotuje się do profesjonalnego serwisu win.
Przedmioty realizowane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (320 godzin) w zakładach gastronomicznych na terenie całego kraju, w tym co najmniej 4 tygodnie w zakładzie gastronomii świadczącym pełen zakres usług kelnerskich.
KWALIFIKACJE:
TG.10. Wykonywanie usług kelnerskich
TG.11. Organizacja usług gastronomicznych
MIEJSCA PRACY:
* restauracje;
* hotele;
* pensjonaty;
* kawiarnie;
* puby;
* dyskoteki;
* promy;
* firmy cateringowe;
* instytucje związane z gastronomią.
z innowacją
DIETETYKA I FITNESS
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
* oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania;
* sporządzania i ekspedycji potraw i napojów;
* planowania i oceny żywienia;
* organizowania produkcji gastronomicznej;
* planowania i realizacji usług gastronomicznych.
Uczeń w ramach innowacji:
* pozna elementy dietetyki,
* nauczy się zasad cateringu dietetycznego,
* podniesie kompetencje z zakresu fitness, czy nabędzie umiejętności
* pozna reguły zdrowego stylu życia.
Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski, chemia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 4 tygodni (160 godzin) w podmiocie zapewniającym rzeczywiste warunki pracy właściwe dla nauczanego zawodu.
KWALIFIKACJE:
TG.07. Sporządzanie potraw i napojów
TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
MIEJSCA PRACY:
* restauracje;
* hotele;
* pensjonaty;
* domy wczasowe;
* bary;
* kawiarnie;
* sanatoria;
* instytucje zajmujące się obrotem żywnością;
* stacje sanitarno-epidemiologiczne;
* szpitale;
* organizacje ochrony konsumenta;
* instytucje zajmujące się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności.
z innowacją
ZARZĄDZANIE SEKRETARIATEM
Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie technik hotelarstwa jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
* prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich;
* rezerwowania usług hotelarskich;
* wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji;
* przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości;
* przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie;
* przyjmowania i realizacji zamówień na hotelarskie usługi dodatkowe.
Uczeń w ramach innowacji:
* nauczy się profesjonalnego kreowania wizerunku;
* zapozna się z fachową obsługą sekretariatu;
* pozna reguły redagowania pism;
* nauczy się obsługi spotkań biznesowych.
Przedmioty nauczane na poziomie rozszerzonym: język angielski, geografia.
W całym cyklu kształcenia uczeń realizuje program praktyk zawodowych w wymiarze 8 tygodni (320 godzin) w obiektach hotelarskich na terenie całego kraju.
KWALIFIKACJE:
TG.12. Planowanie i realizacja usług w recepcji
TG.13. Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
MIEJSCA PRACY:
* hotele i pensjonaty;
* restauracje;
* ośrodki wypoczynkowe;
* zakłady uzdrowiskowe;
* agroturystyka;
* biura i agencje turystyczne;
* ośrodki informacji turystycznej;
* branżowe organizacje, fundacje i stowarzyszenia;
* organy administracji odpowiedzialnej za promocję turystyki;
* własna działalność gospodarcza.