O szkole
Angelika Urbańska z klasy IV Technikum w zawodzie kelner zdobyła I miejsce w konkursie kelnerskim „Magiczny stół”, który odbył się 19 marca 2015 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu. Zadaniem uczestników IV edycji konkursu, odbywającego się pod hasłem „Tradycje Podkarpacia nad Jeziorem Tarnobrzeskim”, było przygotowanie dekoracji i nakrycie stołu dla sześciu osób, wykonanie okolicznościowych kart menu oraz wykazanie się szeroką wiedzą z zakresu przygotowywania zaproponowanych w menu potraw, pochodzenia surowców i zasad ich łączenia, a także zasad doboru win, ich pochodzenia, charakterystyki i sposobów podawania. Jury, składające się z dyrektorów, managerów i właścicieli restauracji z województwa podkarpackiego, przepytywało również uczestników z zasad doboru zastawy stołowej, sposobów nakrywania stołów i rodzajów serwisów.
Angelika zwyciężyła jednogłośnie. Przewodniczący jury podkreślił oryginalność i ogromny wkład pracy w przygotowanie prezentacji stołu oraz dużą wiedzę zawodową reprezentantki naszej szkoły.
Do konkursu uczennicę przygotowywały panie Marta Fejkiel i Irena Ząbkiewicz.
W tym samym czasie odbywał się także konkurs w kategorii „Kreatywny kucharz”. Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy IV Technikum w zawodzie kucharz – Michał Bąk, który otrzymał wyróżnienie. Zadaniem uczestników tego konkursu było przygotowanie zakąski z wykorzystaniem żurawiny oraz dania głównego, w którym zastosowane będzie ciasto. Potrawy miały być inspirowane tradycjami kulinarnymi w oparciu o listę produktów regionalnych. Michał sporządził zakąskę „Roladki z pstrąga łososiowego nadziewane serem białym w asyście galaretki z kwaśnej śmietany podane na jadalnej ziemi z sorbetem buraczano-żurawinowym” oraz danie główne „Polędwica wołowa marynowana w ziołach z roladką z masła, orzechów i wiśni podana z kulkami z ciasta parzonego i karmelizowanymi warzywami”. Przebieg konkursu nadzorowała komisja, która oceniała przygotowane potrawy. W skład komisji konkursowej wchodzili znani z branży gastronomicznej kucharze i przedsiębiorcy. Ocenie podlegały: zgodność z tematyką konkursu, technika wykonania i przestrzegania zasad bhp, oryginalność i pomysłowość, czas i rytm pracy, ocena organoleptyczna i sposób podania.
Ucznia do konkursu przygotowały panie Wioletta Aszklar i Halina Gazda.
Dziękujemy Panu Piotrowi Szczurkowi, właścicielowi firmy IWO-POŻ oraz Panu Maciejowi Czyż, dyrektorowi restauracji Glorietta w Iwoniczu-Zdroju za wypożyczenie sprzętu do prezentacji kelnerskiej.
Relacje z konkursów można zobaczyć na stronie internetowej http://tvl.tarnobrzeg.pl/2015/03/20/2015-03-19-kreatywny-kucharz-i-magiczny-stol/