zd 01Angelika Urbańska z klasy IV Technikum w zawodzie kelner zdobyła I miejsce w konkursie kelnerskim „Magiczny stół”, który odbył się 19 marca 2015 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu. Zadaniem uczestników IV edycji konkursu, odbywającego się pod hasłem „Tradycje Podkarpacia nad Jeziorem Tarnobrzeskim”, było przygotowanie dekoracji i nakrycie stołu dla sześciu osób, wykonanie okolicznościowych kart menu oraz wykazanie się szeroką wiedzą z zakresu przygotowywania zaproponowanych w menu potraw, pochodzenia surowców i zasad ich łączenia, a także zasad doboru win, ich pochodzenia, charakterystyki i sposobów podawania. Jury, składające się z dyrektorów, managerów i właścicieli restauracji z województwa podkarpackiego, przepytywało również uczestników z zasad doboru zastawy stołowej, sposobów nakrywania stołów i rodzajów serwisów.


Angelika zwyciężyła jednogłośnie. Przewodniczący jury podkreślił oryginalność i ogromny wkład pracy w przygotowanie prezentacji stołu oraz dużą wiedzę zawodową reprezentantki naszej szkoły.

Do konkursu uczennicę przygotowywały panie Marta Fejkiel i Irena Ząbkiewicz.


W tym samym czasie odbywał się także konkurs w kategorii „Kreatywny kucharz”. Naszą szkołę reprezentował uczeń klasy IV Technikum w zawodzie kucharz – Michał Bąk, który otrzymał wyróżnienie. Zadaniem uczestników tego konkursu było przygotowanie zakąski z wykorzystaniem żurawiny oraz dania głównego, w którym zastosowane będzie ciasto. Potrawy miały być inspirowane tradycjami kulinarnymi w oparciu o listę produktów regionalnych. Michał sporządził zakąskę „Roladki z pstrąga łososiowego nadziewane serem białym w asyście galaretki z kwaśnej śmietany podane na jadalnej ziemi z sorbetem buraczano-żurawinowym” oraz danie główne „Polędwica wołowa marynowana w ziołach z roladką z masła, orzechów i wiśni podana z kulkami z ciasta parzonego i karmelizowanymi warzywami”. Przebieg konkursu nadzorowała komisja, która oceniała przygotowane potrawy. W skład komisji konkursowej wchodzili znani z branży gastronomicznej kucharze i przedsiębiorcy. Ocenie podlegały: zgodność z tematyką konkursu, technika wykonania i przestrzegania zasad bhp, oryginalność i pomysłowość, czas i rytm pracy, ocena organoleptyczna i sposób podania.
Ucznia do konkursu przygotowały panie Wioletta Aszklar i Halina Gazda.

Dziękujemy Panu Piotrowi Szczurkowi, właścicielowi firmy IWO-POŻ oraz Panu Maciejowi Czyż, dyrektorowi restauracji Glorietta w Iwoniczu-Zdroju za wypożyczenie sprzętu do prezentacji kelnerskiej.

Relacje z konkursów można zobaczyć na stronie internetowej  http://tvl.tarnobrzeg.pl/2015/03/20/2015-03-19-kreatywny-kucharz-i-magiczny-stol/

Aktualności

Czas karnawału w tym roku wyjątkowo długi i obfitujący w różne karnawałowe zabawy. Tym razem uczniowie szkoły przysposabiającej do pracy wraz z wychowawcami panią Dorotą Dołęgowską i Gabrielą Reng uczestniczyli w balu zorganizowanym przez Ośrodek Rewalidacyjno-Edukacyjno-Wychowawczy w Rymanowie. Zabawa odbyła się 7 lutego w restauracji Jaś Wędrowniczek.

Nasza oferta

Kontakt

Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju
ul. Piwarskiego 19
38-440 Iwonicz-Zdrój

tel. 134 375 431
fax 134 350 326

www: www.zsgh.pl
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

NIP 684-23-73-934
REGON 371180820