O szkole
Już od wielu lat nasz "Gastronomik" współpracuje ze szkołą o profilu gastronomicznym w Preszowie. Wielokrotnie gościliśmy zaprzyjaźnioną szkołę w naszych murach, a każde spotkanie było okazją dla uczniów i nauczycieli do zdobywania i wymiany doświadczeń w dziedzinie edukacji zawodowej, organizacji imprez branżowych, czasem dzielenia się swoimi umiejętnościami i możliwością poznania innych. Finalnym punktem każdej wizyty był DZIEŃ POLSKI.
Nasza współpraca to również uczestnictwo w międzynarodowym konkursie gastronomicznym „SWEET CUP”, którego organizatorem jest SOU w Preszowie. Rokrocznie z sukcesem prezentujemy swoje umiejętności cukiernicze podczas tego turnieju.
W ramach współpracy, w dniach 1-3 grudnia 2014 r., delegacja naszej szkoły przebywała gościnnie w SOU w Preszowie. Celem wyjazdu grupy uczniów wraz z nauczycielem było poznanie walorów turystycznych, zwyczajów, ale przede wszystkim wymiana doświadczeń i umiejętności w zawodach gastronomicznych.
Relacja uczniów z pobytu:
W kolejnym dniu wizyty poznaliśmy kuchnię żydowską na zajęciach z technologii gastronomicznej. Wielkim zaskoczeniem był dla nas fakt, że w programie nauki słowackich szkół gastronomicznych nie ma praktycznej nauki zawodu. Uczniowie na lekcjach zgłębiają tylko wiedzę teoretyczną, natomiast praktykę szlifują w zakładach. Uczestniczyliśmy również w lekcji aranżacji, w trakcie której młodzież ze Słowacji wykonywała różne dekoracje świąteczne.
Podczas krótkiego pobytu nie zabrakło aspektu turystycznego. Zwiedziliśmy w Koszycach piękny, czterogwiazdkowy hotel Double Tree by Hilton, sale konferencyjne oraz część gastronomiczną.
Wyjazd był bardzo udany. Zdobyliśmy nowe doświadczenia oraz poznaliśmy słowacki system nauki i pracy.
http://zsgh.pl/szkola/index.php?option=com_content&view=article&id=274:z-wizyt%c4%85-w-preszowie&catid=113&Itemid=902#sigProId96f42576ec