TIRAMISU – PANNA COTTA – CANTUCCINI – CROSTATA – PESTIÑOS
Już same nazwy maja w sobie tyle aromatu i smaku, że każdy łasuch od razu entuzjastycznie na nie reaguje. Te pyszne włoskie i hiszpańskie desery wystąpiły 14 czerwca 2018 w Zespole Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Iwoniczu-Zdroju podczas podsumowania projektu „Skarby regionów Europy/Treasure regions” finansowanego w całości z funduszy europejskich w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój.
O szkole
Wydarzenia - Aktualności
Zakopane jest jednym z najpiękniejszych miejsc w Polsce, a jego walory turystyczne są nie do przecenienia. Dlatego uczniowie klas: I TŻb, II TŻ oraz III TŻa, pod opieką pań: Iwony Sikorowicz, Magdaleny Litwin, Wioletty Aszklar, Ewy Litarowicz oraz pana Wacława Filipowicza wyruszyli 6 czerwca na dwudniową wycieczkę, aby cieszyć się pięknem Tatr i odkrywać uroki Zakopanego.
Wyprawę rozpoczęliśmy wczesnym rankiem, a gdy dotarliśmy na miejsce od razu wyruszyliśmy nad Morskie Oko. Wszyscy byliśmy zachwyceni pięknymi krajobrazami, część z nas wybrała się również nad Czarny Staw. Trasa była męcząca, ale piękno gór wynagrodziło nasz wysiłek.
"100 lat w zdrowiu i wolności” pod takim hasłem 1 czerwca odbył się VI Rajd im. dra Józefa Aleksiewicza.
O godzinie 8.00 siódmoklasiści z Klimkówki i Iwonicza wyruszyli wraz z przewodnikami i opiekunami spod swoich szkół. Zgodnie z tradycją, na uczestników oprócz trasy do pokonania, czekały liczne konkursy i zadania. Celem wędrówki był Deptak, serce Iwonicza-Zdroju.
Read moreBieszczady to doskonałe miejsce, aby oderwać się od szkolnej rzeczywistości i odpocząć w przepięknym otoczeniu. W dniach 28-30 maja br. uczniowie klasy 1 TŻ a pod opieką wychowawczyni pani Krystyny Górskiej i pana Wacława Filipowicza wyruszyli na trzydniową wycieczkę w Bieszczady.
Najpierw odwiedziliśmy Zagórz, a w nim: piękną galerię rzeźby bieszczadzkiej - 14 stacji drogi krzyżowej, która doprowadziła nas do ruin klasztoru Karmelitów Bosych - jednego z nielicznych zachowanych klasztorów warownych w Polsce.
Read more„Bóg Honor Ojczyzna – w obronie życia” pod takim hasłem 26 maja odbył się Festyn Rodzinny w domu prowadzonym przez siostry Felicjanki w Iwoniczu. W uroczystości brali udział podopieczni sióstr, ich rodziny, przyjaciele oraz zaproszeni goście. Uczniowie naszej szkoły, jak co roku, podjęli się obsługi kelnerskiej tego wyjątkowego wydarzenia.
Read moreW dniu 22 maja uczniowie klasy lll ZK na lekcji zawodowej mieli za zadanie zaplanować i wykonać potrawy charakterystyczne dla różnego rodzaju przyjęć okolicznościowych. Przygotowując się do zajęć wykorzystaliśmy zdobytą wiedzę teoretyczną i praktyczną z zakresu sporządzania potraw. Na nasz bankiet przygotowaliśmy:
-zakąski: kolorowy chłodnik z papryki, tarteletki z szynką
-danie główne: zupę krem z cukinii z grzanką i chipsami z selera, roladę z indyka w miodzie i sezamie z sosem pomarańczowym, kokosową kaszą bulgur i glazurowaną marchewką
-desery: budyń migdałowy z sosem czekoladowym, leguminę z kaszy jaglanej z musem malinowym oraz deser "ciasteczkowy".
Nasze potrawy prezentowały się znakomicie, jak się okazało również dobrze smakowały. Pracowaliśmy pod opieką Pani Ewy Litarowicz.